Innovaatiokilpailu Uutisraivaaja

Tarkoitus

Uutisraivaaja on Helsingin Sanomain Säätiön innovaatiokilpailu. Kilpailun tavoite on löytää tiedonvälitykseen ja journalismiin uusia toimintatapoja sekä kannattavia liiketoimintamalleja.

Kilpailuun osallistutaan idean kuvauksella. Idea voi olla esimerkiksi uudenlainen tapa julkaista, kerätä tai koota tietoa, ja sen täytyy toimia joko sähköisessä tai painetussa muodossa.

Aikataulu ja voittosumma

Kilpailu on järjestetty viidesti vuodesta 2010 lähtien. Kausi kestää aina noin vuoden: syksystä syksyyn.

Hakuajan päätteeksi jatkoon valitaan parhaat ideat eli kilpailun finalistit. He saavat alkupääoman, jolla toteuttavat hankettaan mahdollisimman pitkälle noin puolen vuoden ajan.

Voittaja saa enintään 250 000 euroa kehitysrahaa, jolla hän toteuttaa hankkeensa.

Uutisraivaaja-kilpailun viimeisin kausi päättyi lokakuussa 2019. Kaikkiaan kilpailun historian aikana kehitysrahaa on myönnetty seitsemälle voittajajoukkueelle. Voit tutustua aiempiin voittajiin ja finalisteihin täällä.

Kriteerit ja hakeminen

Uutisraivaaja etsii ideoita, jotka ovat uraauurtavia ja liittyvät tiedonvälitykseen. Hanke pitää toteuttaa aluksi Suomessa joko maanlaajuisesti tai paikallisesti.

Kilpailu on kaikille avoin. Siihen voivat osallistua yksittäiset henkilöt, ryhmät, järjestöt ja yritykset.

Kilpailuun ei tällä hetkellä oteta uusia hakemuksia.


 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Yleistä kilpailusta

Mikä on Uutisraivaaja-kilpailu?

Uutisraivaaja on Helsingin Sanomain Säätiön innovaatiokilpailu. Kilpailussa etsitään parhaita ideoita tiedonvälityksen kehittämiseksi. Kilpailun voittaja tai voittajat toteuttavat ideansa kilpailussa jaettavalla rahasummalla.

Kilpailuun osallistutaan idealla, jonka toiminta selvitetään tarkemmin hakulomakkeessa. Haku kilpailun viidennelle kaudelle päättyi 31.1.2019.

Kilpailun esikuva on amerikkalaisen John S. and James L. Knight Foundationin Knight News Challenge -kilpailu.

Miksi Helsingin Sanomain Säätiö perusti Uutisraivaaja-kilpailun?

Nykyisessä media-alan murroksessa tarvitaan innovaatioita, ja ne syntyvät usein kokeiluista. Helsingin Sanomain Säätiö haluaa Uutisraivaaja-kilpailullaan edistää alan innovatiivisuutta ja kehitystä.

Voiko Helsingin Sanomain Säätiö käyttää tai toteuttaa saamiaan ideoita?

Helsingin Sanomain Säätiö ei kerro eteenpäin, käytä tai toteuta Uutisraivaaja-kilpailuun lähetettyjä ideoita. Kilpailun tarkoitus on löytää parhaat ideat, joille Helsingin Sanomain Säätiö voi myöntää kehitysrahaa.

Avoimuus ja projekteista oppiminen

Uutisraivaaja kannustaa avoimuuteen ja opitun jakamiseen projektin kehitystyössä. Kilpailun voittaja kertoo projektinsa etenemisestä Uutisraivaaja-blogissa. Näin hän jakaa tietoa oppimastaan, mikä toimii suomalaisen journalismin ja tiedonvälityksen kehittymisen eduksi.

Myös Uutisraivaaja-kilpailun finaaliin edenneet henkilöt tai joukkueet kertovat projektinsa etenemisestä blogissa finaalikaudella.

 

Aikataulu

Miten kilpailu etenee?

Kilpailu on kaksivaiheinen. Viime kaudella ensimmäisen vaiheen hakuaika päättyi 31.1.2019.

Parhaat hakemukset saavat esiraadin ja tuomariston laatiman palautteen, minkä jälkeen hakijat saavat mahdollisuuden kehittää hakemustaan. Tuomaristo voi myös pyytää lupaavimmat hakijat esittelemään ideaansa (pitch).

Hakemusten ja esitysten pohjalta valitaan parhaat ideat kilpailun toiseen eli finalistivaiheeseen. Jatkoon päässeet saavat alkupääoman, jolla toteuttavat hankettaan mahdollisimman pitkälle noin puolen vuoden aikana.

Kilpailun voittaja saa enintään 250 000 euroa kehitysrahaa.

Mitä tarkoitetaan Uutisraivaaja-kaudella (ks. hakemuslomake)?

Uutisraivaaja-kaudella tarkoitetaan työkautta, joka rahoitetaan Uutisraivaaja-rahalla. Jos esimerkiksi tiimisi voittaa palkintosumman syksyllä 2019, oletettavasti kausi alkaa syksyllä 2019. Sitten tiimin täytyy määritellä, kuinka pitkälle raha riittää, esimerkiksi vuosiksi 2019–2021.

 

Kriteerit

Idean pitää olla uraauurtava ja liittyä tiedonvälitykseen. Hanke pitää toteuttaa aluksi Suomessa joko maanlaajuisesti tai paikallisesti. Kilpailu on avoin kaikille. Siihen voivat osallistua yksittäiset henkilöt, ryhmät, järjestöt ja yritykset. Hakemuksen kieli on suomi tai englanti.

Kilpailuun osallistujan tai vähintään yhden ryhmän jäsenistä pitää olla täysi-ikäinen. Jos kilpailuun hakija on yritys, yrityksen tulee olla perustettu hakemuksen jättämiseen mennessä. Hakijan kotipaikan tulee olla Suomessa. Jos hakemus on ryhmän tekemä, ainakin yhdellä ryhmän hakijoista tulee olla kotipaikka Suomessa.

Millainen idea voi voittaa Uutisraivaaja-kilpailun?

Sinulla on menestymisen mahdollisuuksia, jos ideasi täyttää kilpailun ydinkriteerit.

1. Idean pitää olla uraauurtava ja edistää tiedonvälitystä.

2. Projektia pitää kokeilla Suomessa joko maanlaajuisesti tai paikallisesti.

Millaisella idealla kilpailuun voi osallistua?

Idean tulee kehittää tiedonvälitystä. Idea voi olla esimerkiksi uusi ansaintamalli tai uudenlainen tapa julkaista, kerätä tai koota tietoa. Sinun tehtäväsi on kehittää idea ja suunnitelma sen toteuttamiseksi – me autamme rahoittamalla toteutuksen!

Voit tutustua Uutisraivaajan tähänastisiin finalisti- ja voittajaprojekteihin täällä.

 

Keitä tuomarit ovat?

Tuomaristo

Hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä, Sanoma, tuomariston puheenjohtaja

Apulaisprofessori Tanja Aitamurto, Illinois’n yliopisto, Chicago

Varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, Etlatieto (Etlan tytäryritys)

Toimitusjohtaja, perustaja Maija Itkonen, Gold&Green Foods

Yliasiamies Ulla Koski, Helsingin Sanomain Säätiö

Uutisraivaaja-voittaja, Kyrö Distillery Companyn perustaja Mikko Koskinen

Esiraati

David Cohn, johtaja Alpha Group (T&K), Advance Local

Maisa Lehtovuori, Product Manager, Aller Media

Juho Lindman, apulaisprofessori, Göteborgin yliopisto

Wendy Norris, toimitusjohtaja, Tekhne.co

Ville Sundberg, perustaja, Kihapp

Johanna Vehkoo, perustaja, Long Play

Tanja Aitamurto, apulaisprofessori, Illinois’n yliopisto, Chicago, esiraadin puheenjohtaja

 

Kuka voi hakea?

Kuka voi osallistua kilpailuun?

Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa ammattiin tai koulutustaustaan katsomatta. Kilpailuun voivat osallistua luonnolliset henkilöt, ryhmät, järjestöt ja yritykset. Yrityksen tulee olla perustettu ennen kilpailuun osallistumista. Kilpailuun osallistujan pitää olla 18-vuotias. Jos hanketta esittää ryhmä, yhden ryhmän jäsenistä tulee olla vähintään 18-vuotias.

Kuten kilpailun kriteereissä sanotaan, hakijan kotipaikan tulee olla Suomessa ja kilpailun voittajan pitää toteuttaa ideansa Suomessa joko maanlaajuisesti tai paikallisesti. Voit osallistua, jos sinulla tai ainakin yhdellä ryhmän hakijoista on kotipaikka Suomessa ja jos pystyt toteuttamaan hankkeesi Suomessa.

Kilpailuun voi osallistua useammalla eri hakemuksella tai useammassa eri tiimissä.

Asun ulkomailla. Voinko osallistua kilpailuun?

Voit osallistua, jos sinulla tai ainakin yhdellä ryhmän hakijoista on kotipaikka Suomessa ja jos pystyt toteuttamaan hankkeesi Suomessa.

En ole suomalainen enkä puhu suomea. Voinko osallistua kilpailuun?

Voit. Hakemuksen voi jättää suomeksi tai englanniksi. Muista kuitenkin, että kilpailun voittajan pitää toteuttaa ideansa Suomessa joko maanlaajuisesti tai paikallisesti, kuten kilpailun kriteereissä sanotaan.

Voiko kilpailuun hakea myös yritys?

Kyllä, ehdottomasti, kunhan idea täyttää kilpailun kriteerit. Kilpailu on avoin kaikille, toisin kuin moni muu rahoituskanava. Yrityksen tulee olla perustettu ennen kilpailuun osallistumista.

Voinko hakea yhdessä toisen henkilön, organisaation tai yrityksen kanssa?

Totta kai, kannustamme hakijoita yhteistyöhön.

Olen töissä sanomalehdessä, ja ideani liittyy sanomalehden kommentointijärjestelmän parantamiseen. Voinko hakea kilpailuun ja toteuttaa ideani osana lehteäni?

Kyllä voit. Ota kuitenkin huomioon, että kilpailun myöntämällä rahoituksella sinun tulee toteuttaa ideasi ja raportoida kehitystyöstäsi säännöllisesti. Tällöin työsi hyödyttää koko yhteisöä, ei vain yhtä lehteä.

Ideani ei ole kallis toteuttaa, eikä siihen missään nimessä kulu 250 000 euroa. Voinko silti hakea?

Ehdottomasti! Kilpailun voittaja saa enintään 250 000 euroa, eli voit hakea pienempää summaa ja menestyä. Kilpailussa saatetaan palkita useita ideoita – ideasi siis ratkaisee.

En tiedä teknologiasta mitään. Voinko silti hakea?

Totta kai. Ideasi ratkaisee. Sinun kannattaa kuitenkin selvittää teknologiaan liittyviä ydinkysymyksiä hakemustasi varten. Kannattaa myös pyrkiä saamaan tiimiisi jäseniä, jotka tietävät teknologiasta.

 

Hakemus

Haluan osallistua kilpailuun. Mitä teen?

Kilpailuun ei tällä hetkellä oteta uusia hakemuksia. Helsingin Sanomain Säätiö ilmoittaa mahdollisesta seuraavasta hakuajasta. Haku Uutisraivaajaan tapahtuu sähköisellä lomakkeella.

Millainen on hyvä hakemus?

Hakemuksessa esitetty idea on uraauurtava ja edistää tiedonvälitystä. Hakemuksesi on selkeä, naseva ja asiantunteva ja se osoittaa perehtyneisyyttä idean toiminta-alueeseen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen.

Auttaako Helsingin Sanomain Säätiö idean suunnittelussa ja liiketoimintasuunnitelman tekemisessä?

Ei, se sinun täytyy tehdä itse. Sinä olet ideasi asiantuntija. Kannustamme sinua verkostoitumaan jo hakemusvaiheessa eri alojen asiantuntijoiden, kuten teknologiaosaajien kanssa, jotta osaat tehdä asiantuntevan hakemuksen.

Hakemukseen vaadittua liiketoimintasuunnitelmaa varten kannattaa selvittää esitetyn idean kustannukset mahdollisimman tarkasti. Kerro projektisi tulo- ja menoarvio. Haluamme tietää, mihin raha menee ja mistä sitä tulee, sekä miten saat toiminnastasi kannattavaa Uutisraivaaja-rahoituskauden päätyttyä. Jos toimintamuotosi on yritys, kerro liiketoimintasuunnitelmasi projektin osalta.

 

Rahoituksesta

Paljonko voittaja tai voittajat saavat rahaa?

Kilpailun toiseen eli finalistivaiheeseen valituille hakijoille myönnetään alkusumma, jonka avulla he kehittävät ideaansa eteenpäin. Summa voi olla esimerkiksi 5 000–10 000 euroa. Lopullinen summa määräytyy hakemuksen realistisiksi todettujen kokonaiskustannusten mukaan.

Voittaja saa enintään 250 000 euroa. Jos hyviä hakijoita on useita, rahasumma jaetaan heidän kesken. Voit tutustua aiempiin voittajiin täällä.

Mikäli Uutisraivaaja-kilpailuun tulevista ideoista mikään ei täytä Helsingin Sanomain Säätiön asettamia kriteereitä, voidaan palkintoraha jättää kokonaan jakamatta.

Mitä kilpailun rahoitus kattaa?

Rahoitus kattaa idean toteuttamisesta syntyviä kuluja, kuten mahdollisen ohjelmoinnin kuluja, sisällöntuottamista ja markkinointia. Kerro hakemuksessasi, mihin aiot rahoitusta käyttää.

Mitä jos voitan kilpailun, mutta en esimerkiksi sairastumisen takia voikaan toteuttaa hankettani?

Voittajat solmivat Helsingin Sanomain Säätiön kanssa sopimuksen, jossa he sitoutuvat toteuttamaan suunnitelmansa saamallaan rahasummalla. Summa maksetaan erissä, ja voittaja raportoi toteutuksensa edistymisestä tietyin väliajoin säätiölle. Jos työ ei edisty sovitun mukaisesti, säätiöllä on oikeus pidättää myönnetty rahasumma itsellään.

Mihin rahaa voi käyttää?

Summa on käytettävä hakemuksessa esitetyn suunnitelman mukaisesti. Palkinnon saaja sitoutuu käyttämään rahan suunnitelmansa toteuttamiseen.

Jos voitan Uutisraivaaja-kilpailun, pitääkö minun lopettaa päivätyöni?

Ei tarvitse, jos pystyt toteuttamaan hankkeesi muutoinkin. Kunnianhimoisimmat hankkeet tosin todennäköisesti vaativat paitsi henkistä myös ajallista omistautumista.

 

Ip-oikeudet ja luottamuksellisuus

Kuka omistaa Uutisraivaajassa keksityt ja palkitut ideat?

Idean keksijä. Helsingin Sanomain Säätiö ei omista ideoiden IP-oikeuksia, vaan ne kuuluvat idean keksijälle.

Ketkä lukevat hakemukseni?

Helsingin Sanomain Säätiön työntekijät, kilpailun koordinaattori, kilpailun esiraati sekä tuomarit. Kaikilla on vaitiolovelvollisuus, joka sitoo heitä kertomasta hakemuksissa esitettyjä ideoita eteenpäin. Vaitiolovelvollisuus on varmistettu kirjallisella sopimuksella.

Uutisraivaaja-kilpailun tietosuojakäytäntöihin voi tutustua täällä.

 

Verotus

Uutisraivaaja-kilpailusta maksettava kehitysraha/palkintoraha ei poikkea muista säätiön myöntämistä apurahoista. Apurahansaajan tulee ilmoittaa Helsingin Sanomain Säätiöltä saamansa apuraha veroilmoituksessaan. Säätiö ilmoittaa verottajalle vuosittain luonnollisille henkilöille maksamansa apurahat. Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan sivuilta löytyy lisää verotukseen liittyviä ohjeita.

 

Palaute

Saavatko hakijat palautetta hakemuksestaan?

Kaikille hakijoille ei valitettavasti voida antaa palautetta hakemuksista. Finalistikierrokselle pääsevät saavat palautetta hakemuksistaan, ja heidän työskentelyään kilpailukaudella tukevat myös mentorit.