Kilpailusta

Tarkoitus

Uutisraivaaja on Helsingin Sanomain Säätiön innovaatiokilpailu. Kilpailun tavoite on löytää tiedonvälitykseen ja journalismiin uusia toimintatapoja sekä kannattavia liiketoimintamalleja.

Kilpailuun osallistutaan idean kuvauksella. Idean tulee toimia joko sähköisessä tai painetussa muodossa.

Aikataulu ja voittosumma

Kilpailu on kaksivaiheinen. Ensimmäisen vaiheen hakuaika päättyy 17.1.2017. Toiseen vaiheeseen valitaan parhaat ideat. Jatkoon päässeet saavat alkupääoman, jolla toteuttavat hankettaan mahdollisimman pitkälle. Kilpailun voittaja julkistetaan syksyllä 2017. Voittaja saa enintään 250 000 euroa kehitysrahaa, jolla hän toteuttaa hankkeensa.

Kriteerit

Idean pitää olla uraauurtava ja liittyä tiedonvälitykseen. Hanke pitää toteuttaa aluksi Suomessa joko maanlaajuisesti tai paikallisesti. Kilpailu on avoin kaikille. Siihen voivat osallistua yksittäiset henkilöt, ryhmät, järjestöt ja yritykset. Kilpailuun osallistujan tai vähintään yhden ryhmän jäsenistä pitää olla täysi-ikäinen. Hakemuksen kieli on suomi tai englanti. Jos kilpailuun hakija on yritys, yrityksen tulee olla perustettu hakemuksen jättämiseen mennessä. Hakijan kotipaikan tulee olla Suomessa. Jos hakemus on ryhmän tekemä, ainakin yhdellä ryhmän hakijoista tulee olla kotipaikka Suomessa.

Hakulomake

Hakulomake on täällä. Lomake tulee lähettää sähköpostiin [email protected] 17.1. 2017 kello 17 mennessä.

Tuomaristo

Kilpailun tuomarit ovat:

Hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä, Sanoma, tuomariston puheenjohtaja
Tohtoritutkija Tanja Aitamurto, Stanfordin yliopisto
Tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, Etla
Toimitusjohtaja Maija Itkonen, Gold & Green Foods
Yliasiamies Ulla Koski, Helsingin Sanomain Säätiö
Uutisraivaaja-voittaja, Kyrö Distillery Companyn perustaja Mikko Koskinen

Esiraati

David Cohn, Johtaja, Advance Digital
Juho Ojala, Toimitusjohtaja, Lucify
Juho Lindman, Apulaisprofessori, Göteborgin yliopisto
Ville Sundberg, Kihapp
Johanna Vehkoo, Perustaja, Long Play
Wendy Norris, Toimitusjohtaja, Tekhne.co
Tanja Aitamurto, Tohtoritutkija, Stanfordin yliopisto, Esiraadin puheenjohtaja

 


Usein kysyttyjä kysymyksiä

Yleistä kilpailusta

Mikä on Uutisraivaaja-kilpailu?

Uutisraivaaja on Helsingin Sanomain Säätiön innovaatiokilpailu. Kilpailussa etsitään parhaita ideoita uuden ja vanhan median kehittämiseksi. Kilpailun voittaja tai voittajat toteuttavat ideansa kilpailussa jaettavalla rahasummalla.

Kilpailuun osallistutaan idealla, jonka toiminta selvitetään tarkemmin hakulomakkeessa. Lomake täytetään ja lähetetään internetissä, lue lisää ».

Kilpailun esikuva on amerikkalaisen John S. and James L. Knight Foundationin Knight News Challenge -kilpailu, joka palkitsee parhaat ideat tiedonvälityksen edistämiseksi.

Miksi Helsingin Sanomain Säätiö perusti Uutisraivaaja-kilpailun?

Nykyisessä journalismin murroksessa ala tarvitsee innovaatioita, ja ne syntyvät usein kokeiluista. Helsingin Sanomain Säätiö haluaa Uutisraivaaja-kilpailullaan edistää alan innovatiivisuutta ja kehitystä.

Voiko Helsingin Sanomain Säätiö käyttää tai toteuttaa saamiaan ideoita?

Helsingin Sanomain Säätiö ei kerro eteenpäin, käytä tai toteuta Uutisraivaaja-kilpailuun lähetettyjä ideoita. Kilpailun tarkoitus on löytää parhaat ideat, joille Helsingin Sanomain Säätiö voi myöntää kehitysrahaa. Voittaja julkistetaan syksyllä 2017.

Syksyllä 2014 julkistetun kilpailun voittajalta edellytetään avoimuutta projektinsa etenemisestä. Tämä on käytäntö myös Uutisraivaajan amerikkalaisessa esikuvassa Knight News Challenge-kilpailussa. Kilpailun voittaja kertoo projektinsa etenemisestä blogissa. Näin hän jakaa tietoa oppimastaan, mikä toimii suomalaisen journalismin eduksi.

Aikataulu

Miten kilpailu etenee?

Kilpailu on kaksivaiheinen. Ensimmäisen vaiheen hakuaika päättyy 17.1.2017 kello 17.00 Suomen aikaa. Myöhästyneitä hakemuksia ei oteta vastaan! Parhaat hakemukset saavat esiraadin ja tuomariston laatiman palautteen, jonka jälkeen hakijat saavat mahdollisuuden kehittää hakemustaan. Näistä kehittyneistä hakemuksista valitaan parhaat ideat toiseen vaiheeseen. Jatkoon päässeet saavat alkupääoman, jolla toteuttavat hankettaan mahdollisimman pitkälle.

Vuonna 2015 kilpailun voittivat Lucify, joka auttaa organisaatioita viestimään, ymmärtämään ja visualisoimaan tärkeätä dataa, sekä Kuka, asiantuntijahaku toimittajille. Voittosumma, 250 000 euroa, jaettiin näiden kahden voittajan kesken.

Mitä tarkoitetaan Uutisraivaaja-kaudella (ks. hakemuslomake)?

Uutisraivaaja-kaudella tarkoitetaan työkautta, joka rahoitetaan Uutisraivaaja-rahalla. Jos esimerkiksi tiimisi voittaa palkintosumman syksyllä 2017, oletettavasti kausi alkaa syksyllä 2017. Sitten tiimin täytyy määritellä, kuinka pitkälle raha riittää, esimerkiksi vuosiksi 2017 ja 2018.

Kriteerit

Millainen idea voi voittaa Uutisraivaaja-kilpailun?

Sinulla on menestymisen mahdollisuuksia, jos ideasi täyttää kilpailun ydinkriteerit.

Kilpailun kriteerit:

1. Idean pitää olla uraauurtava ja liittyä vanhaan tai uuteen mediaan.

2. Projektia pitää kokeilla Suomessa joko maanlaajuisesti tai paikallisesti.

Millaisella idealla kilpailuun voi osallistua?

Idean tulee kehittää uutta tai vanhaa mediaa. Idea voi olla esimerkiksi uusi ansaintamalli tai uudenlainen tapa julkaista, kerätä tai koota tietoa. Mutta sinun tehtäväsi on kehittää idea ja suunnitelma sen toteuttamiseksi – me autamme rahoittamalla toteutuksen!

Katso Uutisraivaajan 2012-2013 finalistiprojektit täältä. Katso Uutisraivaajan 2010-2011 finalistiprojektit täältä.

Vuoden 2013 Uutisraivaajan voitti hitaan journalismin palvelu Long Play. Vuoden 2011 Uutisraivaajan voitti uutisten suosittelupalvelu Scoopinion.

Keitä tuomarit ovat

Tuomaristo

Hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä, Sanoma, tuomariston puheenjohtaja
Varajohtaja Tanja Aitamurto, The Brown Institute for Media Innovation
Tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, Etla
Toimitusjohtaja Maija Itkonen, Gold & Green Foods
Yliasiamies Ulla Koski, Helsingin Sanomain Säätiö
Uutisraivaaja-voittaja, Kyrö Distillery Companyn perustaja Mikko Koskinen

Kuva voi hakea?

Kuka voi osallistua kilpailuun?

Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa ammattiin tai koulutustaustaan katsomatta. Kilpailuun voivat osallistua luonnolliset henkilöt, ryhmät, järjestöt ja yritykset. Yrityksen tulee olla perustettu ennen kilpailuun osallistumista. Kilpailuun osallistujan pitää olla 18-vuotias. Jos hanketta esittää ryhmä, yhden ryhmän jäsenistä tulee olla vähintään 18-vuotias.

Kuten kilpailun kriteereissä sanotaan, hakijan kotipaikan tulee olla Suomessa ja kilpailun voittajan pitää toteuttaa ideansa Suomessa joko maanlaajuisesti tai paikallisesti. Voit osallistua, jos sinulla on kotipaikka Suomessa ja jos pystyt toteuttamaan hankkeesi Suomessa.

Kilpailuun voi osallistua useammalla eri hakemuksella tai useammassa eri tiimissä.

Asun ulkomailla. Voinko osallistua kilpailuun?

Kuten kilpailun kriteereissä sanotaan, hakijan kotipaikan tulee olla Suomessa ja kilpailun voittajan pitää toteuttaa ideansa Suomessa joko maanlaajuisesti tai paikallisesti. Voit osallistua, jos sinulla on kotipaikka Suomessa ja jos pystyt toteuttamaan hankkeesi Suomessa.

En ole suomalainen enkä puhu suomea. Voinko osallistua kilpailuun?

Voit. Hakemuksen voi jättää suomeksi tai englanniksi. Muista kuitenkin, että kilpailun voittajan pitää toteuttaa ideansa Suomessa joko maanlaajuisesti tai paikallisesti kuten kilpailun kriteereissä sanotaan.

Voiko kilpailuun hakea myös yritys?

Kyllä, ehdottomasti, kunhan idea täyttää kilpailun kriteerit. Kilpailu on avoin kaikille, toisin kuin moni muu rahoituskanava. Edelliset voittajat ovat olleet yrityksiä. Yrityksen tulee olla perustettu ennen kilpailuun osallistumista.

Voinko hakea yhdessä toisen henkilön, organisaation tai yrityksen kanssa?

Totta kai, kannustamme hakijoita yhteistyöhön.

Olen töissä sanomalehdessä, ja ideani liittyy sanomalehden kommentointijärjestelmän parantamiseen. Voinko hakea kilpailuun ja toteuttaa ideani osana lehteäni?

Kyllä voit. Ota kuitenkin huomioon, että kilpailun myöntämällä rahoituksella sinun tulee toteuttaa ideasi ja raportoitava kehitystyöstäsi säännöllisesti. Tällöin työsi hyödyttää koko yhteisöä, ei vain yhtä lehteä. Katso esimerkki  Uutisraivaajan esikuvan Knight News Challengen voittajien ja julkaisujen välisestä yhteistyöstä esimerkiksi DocumentCloud (yhteistyötä New York Timesin ja ProPublican kanssa) ja Ny News Games rakennettu yhdessä Gotham Gazetten kanssa.

Ideani ei ole kallis toteuttaa, eikä siihen missään nimessä kulu 250 000 euroa. Voinko silti hakea?

Ehdottomasti! Kilpailun voittaja saa enintään 250 000 euroa, eli voit hakea pienempää summaa ja menestyä. Kilpailussa saatetaan palkita useita ideoita – ideasi siis ratkaisee.

En tiedä teknologiasta mitään. Voinko silti hakea?

Ehdottomasti. Ideasi ratkaisee. Sinun kannattaa kuitenkin selvittää teknologiaan liittyviä ydinkysymyksiä hakemustasi varten. Kannattaa myös pyrkiä saamaan tiimiisi jäseniä, jotka tietävät teknologiasta.

Hakemus

Haluan osallistua kilpailuun. Mitä teen?

Lue kilpailun esittely ja usein kysytyt kysymykset huolellisesti. Tee tutkimusta ideasi aihealueesta. Suunnittele toteutus lataa hakulomake täältä.

Millainen on hyvä hakemus?

Hakemuksessa esitetty idea on uraauurtava ja edistää tiedonvälitystä. Hakemuksesi on selkeä, naseva ja asiantunteva ja se osoittaa perehtyneisyyttä idean toiminta-alueeseen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen.  Knight News Challenge –voittajan vinkit hyvästä hakemuksesta.

Auttaako Helsingin Sanomain Säätiö idean suunnittelussa ja liiketoimintasuunnitelman tekemisessä?

Ei, se sinun täytyy tehdä itse. Sinä olet ideasi asiantuntija. Kannustamme sinua verkostoitumaan jo hakemusvaiheessa eri alojen asiantuntijoiden, kuten teknologiaosaajien kanssa, jotta osaat tehdä asiantuntevan hakemuksen.

Liiketoimintasuunnitelmaa varten puolestaan kannattaa selvittää esitetyn idean kustannukset mahdollisimman tarkasti. Kerro projektisi tulo- ja menoarvio. Haluamme tietää, mihin raha menee ja mistä sitä tulee, sekä miten saat toiminnastasi kannattavaa Uutisraivaaja-rahoituskauden päätyttyä. Jos toimintamuotosi on yritys, kerro liiketoimintasuunnitelmasi projektin osalta.

Rahoituksesta

Paljonko voittaja tai voittajat saavat rahaa?

Ensimmäisellä kierroksella parhaille hakemuksille myönnetään alkusumma, jonka avulla hakijat kehittävät ideaansa eteenpäin. Summa voi olla esimerkiksi 5 000-10 000 euroa. Lopullinen summa määräytyy hakemuksen realistisiksi todettujen kokonaiskustannusten mukaan.

Voittaja saa enintään 250 000 euroa. Jos hyviä hakijoita on useita, rahasumma jaetaan heidän kesken. Mikäli Uutisraivaaja-kilpailuun tulevista ideoista mikään ei täytä Helsingin Sanomain Säätiön asettamia kriteereitä, voidaan palkintoraha jättää kokonaan jakamatta.

Mitä kilpailun rahoitus kattaa?

Rahoitus kattaa idean toteuttamisesta syntyviä kuluja, kuten mahdollisen ohjelmoinnin kuluja, sisällöntuottamista ja markkinointia. Kerro hakemuksessasi, mihin aiot rahoitusta käyttää.

Mitä jos voitan kilpailun, mutta en esimerkiksi sairastumisen takia voikaan toteuttaa hankettani?

Voittajat solmivat Helsingin Sanomain Säätiön kanssa sopimuksen, jossa he sitoutuvat toteuttamaan suunnitelmansa saamallaan rahasummalla. Summa maksetaan erissä, ja voittaja raportoi toteutuksensa edistymisestä tietyin väliajoin Säätiölle. Jos työ ei edisty sovitun mukaisesti, Säätiöllä on oikeus pidättää myönnetty rahasumma itsellään.

Mihin rahaa voi käyttää?

Summa on käytettävä hakemuksessa esitetyn suunnitelman mukaisesti. Palkinnon saaja sitoutuu käyttämään rahan suunnitelmansa toteuttamiseen.

Jos voitan Uutisraivaaja-kilpailun, pitääkö minun lopettaa päivätyöni?

Ei tarvitse, jos pystyt toteuttamaan hankkeesi muutoinkin. Kunnianhimoisimmat hankkeet tosin todennäköisesti vaativat paitsi henkistä myös ajallista omistautumista.

Ip-oikeudet ja luottamuksellisuus

Kuka omistaa Uutisraivaajassa keksityt ja palkitut ideat?

Idean keksijä. Helsingin Sanomain Säätiö ei omista ideoiden IP-oikeuksia, vaan ne kuuluvat idean keksijälle.

Ketkä lukevat hakemukseni?

Helsingin Sanomain Säätiön työntekijät, kilpailun koordinaattori, kilpailun esiraati sekä tuomarit. Kaikilla on vaitiolovelvollisuus, joka sitoo heitä kertomasta hakemuksissa esitettyjä ideoita eteenpäin. Vaitiolovelvollisuus on varmistettu kirjallisella sopimuksella.

Verotus

Uutisraivaaja-kilpailusta maksettava kehitysraha/palkintoraha ei poikkea muista säätiön myöntämistä apurahoista. Apurahansaajan tulee ilmoittaa Helsingin Sanomain Säätiöltä saamansa apuraha veroilmoituksessaan. Säätiö ilmoittaa verottajalle vuosittain luonnollisille henkilöille maksamansa apurahat. Säätiöiden ja Rahastojen neuvottelukunnan sivuilta löytyy lisää verotukseen liittyviä ohjeita.

Palaute

Saavatko hakijat palautetta hakemuksestaan?

Kaikille hakijoille ei anneta palautetta hakemuksista. Finalistikierrokselle pääsevät saavat palautetta hakemuksistaan.