Voittajat ja finalistit

Uutisraivaajan voittajat 2011 – 2017

2017: Frameright ja Tripsteri

Onneliset voittajat yhdessä tuomareiden kanssa. Vasemmalta: tuomariston puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä, tuomariston jäsen Jyrki Ali-Yrkkö, Tripsterin Mika Viskström, Panu Pahkamaa ja Soile Vauhkonen, Framerightin Marina Ekroos, Tripsterin Tuulia Kolehmainen, Framerightin Ilkka Järstä ja Jaakko Hyvärinen, Tripsterin Paula Kultanen Ribas, tuomariston jäsen Mikko Koskinen, Tripsterin Siru Valleala sekä tuomariston jäsen Ulla Koski.

Vuonna 2017 Uutisraivaajassa valittiin kaksi voittajaa. Palkintosumman 250 000 euroa jakoivat Frameright ja Tripsteri.

Tripsterin on uuden ajan matkailusovellus, joka panostaa laatuun ja painottaa ekologista matkailua. Se hyödyntää uutta virtuaaliteknologiaa kuten 360-kuvaa uudistaen näin journalistista tarinankerrontaa. Tiimiin kuuluvat Tuulia Kolehmainen, Paula Kultanen Ribas, Siru Valleala, Soile Vauhkonen, Panu Pahkamaa ja Mika Vikström.

Frameright on tunnistanut internetinlaajuisen systeemisen ongelman kuvien rajauksessa ja tarjoaa siihen ratkaisua. Kyseessä on Frameright-sovellus, jonka avulla kuvat rajutuvat aina oikein. Kuvavalintoja määrittävät näin viesti, ei arvaamaton toimintaympäristö. Tiimiin kuuluvat Marina Ekroos, Ilkka Järstä ja Jaakko Hyvärinen.

2015: Lucify ja Kuka

UR_voittajat_02

Uutisraivaaja-voittajat 2015. Ylhäällä vasemmalta: Kuka-tiimin Tuomas Valtanen, Ville Vaara ja Jaakko Nygren. Alhaalla vasemmalta: Lucify-tiimin Juho Ojala ja Ville Väänänen, Kuka-tiimin Iris Sandelin ja Mari Vaara. Kuva: Ida Pimenoff.

Myös vuonna 2015 Uutisraivaajassa valittiin kaksi voittajaa. Palkintosumman jakoivat Lucify ja Kuka.

Kuka on asianatuntijahaku, jonka avulla toimittajat löytävät asiantuntevia lähteitä ja haastateltavia. Alkuperäiseen tiimiin kuuluivat Mari Vaara, Iris Sandelin, Tuomas Valtanen, Jaakko Nygren ja Ville Vaara. Nykyään mukana ovat myös Janne Mikael Saastamoinen ja Samuli Kaipainen sekä Soila Laivo. Kukan viimeisimpiä kuulumisia voi lukea täältä ja täältä.

Toinen vuoden 2015 voittajajoukkue Lucify auttaa organisaatioita visualisoimaan, ymmärtämään ja viestimään tärkeää dataa interaktiivisten datavisualisaatioiden avulla. Kilpailutiimiin kuuluivat Juho Ojala ja Ville Väänänen, sittemmin tiimiin on liittynyt myös Ville Saarinen. Lucifyn viimeisimmistä kuulumisista voit lukea täältä ja täältä.

 

2013: Long Play

Top left: Hanna Nikkanen, Ilkka Karisto, Anu Silfverberg, Ilkka Pernu. Bottom row: Antti Järvi, Reetta Nousiainen, Johanna Vehkoo, Riku Siivonen.

Long Playn lanseeraus vuonna 2013. Ylhäällä vasemmalta: Hanna Nikkanen, Ilkka Karisto, Anu Silfverberg, Ilkka Pernu. Alhaalla vasemmalta: Antti Järvi, Reetta Nousiainen, Johanna Vehkoo, Riku Siivonen.

Hitaan journalismin palvelu Long Play voitti Uutisraivaaja-kilpailun vuonna 2013. Long Play julkaisee joka kuukausi yhden pitkän jutun, singlen, joka toimitetaan tilaajille PDF-muodossa. Kilpailujoukkueeseen kuuluivat toimittajat Johanna Vehkoo, Reetta Nousiainen, Hanna Nikkanen, Anu Silfverberg, Riku Siivonen, Ilkka Pernu, Antti Järvi, Ilkka Karisto ja Kimmo Hokkanen. Kaikki ovat edelleen mukana, ja heidän lisäkseen toimituskuntaan on liittynyt Ari Lahdenmäki. Toimitusjohtajana työskentelee Jussi Ruusila. Long Playtä tekee myös joukko vierailevia kirjoittajia. Long Playn viimeisimpiä kuulumisia voi lukea täältä.

 

2011: Scoopinion

Huome.net_01

Scoopinion vuonna 2011. Vasemmalta: Mikko “Kobra” Koskinen, Juha Leppänen, Johannes Koponen ja Ville Sundberg.

Ensimmäisen Uutisraivaaja-kilpailun vuonna 2011 voitti Scoopinion, käyttäjilleen artikkeleita suositteleva selainsovellus. Tiimiin kuuluvat Johannes Koponen, Mikael Koponen, Mikko Koskinen, Juha Leppänen ja Ville Sundberg. Lue Scoopinionin viimeisimpiä kuulumisia täältä.

 

Uutisraivaajan finalistit 2011 – 2017

Finalistit 2016-2017

Uutisraivaaja-finalistit 2017. Kuva: Ida Pimenoff.

Uutisraivaaja-finalistit 2017. Kuva: Ida Pimenoff.

 

Aatoksen Niko Isojärvi, Arttu Seppänen ja Emmi Skytén. Kuvasta puuttuu Leena Alanko. Kuva: Ida Pimenoff 2017.

Aatoksen Niko Isojärvi, Arttu Seppänen ja Emmi Skytén. Kuvasta puuttuu Leena Alanko. Kuva: Ida Pimenoff 2017.

Aatos on uusi, kokeilunhaluinen podcastien tuotantoyhtiö ja jakelukanava. Aatoksen sisältö on laadukasta, äänimaisemaltaan suunniteltua audiojournalismia. Aatos myös on podcastien yhteisö: sisällöllä, tapahtumilla ja somen avulla rakennamme podcastien ystävistä koostuvaa verkostoa. Tiimin jäsenet ovat Emmi Skytén, Arttu Seppänen, Niko Isojärvi ja Leena Alanko.

 

Framerightin Marina Ekroos ja Ilkka Järstä. Kuva: Ida Pimenoff 2017.

Framerightin Marina Ekroos ja Ilkka Järstä. Kuva: Ida Pimenoff 2017.

Frameright on palvelu, jonka avulla kuvat rajautuvat aina oikein. Tavoitteena on parantaa visuaalisen journalismin prosesseja ja mahdollistaa korkeatasoinen valokuvakerronta kaikilla alustoilla ja päätelaitteilla. Framerightin tiimin Marina Ekroosin ja Ilkka Järstän monialaiset osaamisalueet täydentävät hyvin toisiaan. Marina ymmärtää valokuvaajien prosesseja ja vastaa tuotteen käyttökokemuksen hiomisesta. Ilkan vastuulla on projektin kehitystyö ja teknologioihin liittyvät asiat.

 

Rolling Storiesin Ilkka Kumpunen, Juho Jouhtimäki, Tero Jartti. Kuva: Ida Pimenoff 2017.

Rolling Storiesin Ilkka Kumpunen, Juho Jouhtimäki, Tero Jartti. Kuvasta puuttuvat Kemal Ahson ja Pekka Pärnänen. Kuva: Ida Pimenoff 2017.

Rolling Stories on uusi julkaisutekniikka, jossa julkaisu on sijoitettu horisontaalisesti liikkuvalle alustalle. Julkaisu voi liikkua automaattisesti tai sitä voi liikuttaa käsin eteen ja taakse. Julkaisu on nimeltään Rolleri, joka on monipuolisesti interaktiivinen, multimediainen ja toimii kaikissa tavanomaisissa päätelaitteissa. Rolleri on synteesi, jossa yhdistyvät elokuva, interaktiot, still-kuvat, teksti ja animaatiot. Rolling Stories on vallankumouksellinen kansalaisen julkaisualusta. Ilmaisena ja helppokäyttöisenä se demokratisoi kaikenlaista sähköistä julkaisutoimintaa. Kaikenikäiset ihmiset kykenevät tuottamaan rollereita. Samassa rollerissa voi olla useita kerronnallisia tasoja ja informaatiota, jotka on suunnattu erilaisille kohderyhmille. Se toimii sekä luovan leikin alustana että työkaluna vakavalle ammattilaiselle, kuten kaupallistettuna sähköisenä julkaisuna, markkinoinnin tai terapian tukityökaluna tai koululaisen sähköisenä muistivihkona. Rolling Stories on keino kertoa tarinoita yksin tai yhdessä. Kertoja voi jakaa oman projektinsa, tehdä sen ryhmässä tai jättää auki muiden jatkettavaksi. Tiimiin kuuluvat Tero Jartti, Ilkka Kumpunen, Kemal Ahson, Juho Jouhtimäki ja Pekka Pärnänen.

 

Vasemmalta: Arto, Tero, Ville, Jesse, Matti. Kuvasta puuttuu Vesa.

Vasemmalta: Arto, Tero, Ville, Jesse, Matti. Kuvasta puuttuu Vesa.

Streamia.fi on netin suorien lähetysten järjestäjille, niiden katsojille ja yleisesti striimaustekniikasta kiinnostuneille suunnattu palvelu. Streamian avulla on mahdollista ilmoittaa ja seurata erilaisia livestriimejä. Sivusto tukee suurimpia striimauspalveluita, joiden tilat päivittyvät automaattisesti rajapintojen avulla. Lisäksi Streamia tarjoaa hyödyllisiä suoratoistoon liittyviä artikkeleita, uutisia ja vinkkejä. Uutisraivaaja-kilpailun tiimiin kuuluvat rovaniemeläiset insinööriopiskelijat Ville Polvela, Arto Söderström, Jesse Kirjavainen, Matti Hätönen ja Tero Virranniemi, sekä Vesa Kivistö Jyväskylästä. Twitter: @StreamiaFI

 

Tripsterin Mika Vikström, Noora Mattila, Paula Kultanen Ribas, Panu Pahkamaa, Tuulia Kolehmainen. Kuva: Ida Pimenoff 2017.

Tripsterin Mika Vikström, Noora Mattila, Paula Kultanen Ribas, Panu Pahkamaa, Tuulia Kolehmainen. Kuva: Ida Pimenoff 2017.

Tripsteri on kokeneiden matkatoimittajien verkkomatkaopas ja yhteisö, joka nyt suunnittelee innovatiivista Tripsteri-mobiilisovellusta. Sovellus pyrkii vastaamaan käyttäjäryhmämme tarpeeseen löytää matkalla juuri itseä kiinnostavat kohteet nopeasti ja helposti. Tripsteri-sovellus on sosiaalinen, opettavainen ja hauska tapa luoda kaupunkikierroksia ja lisäksi koukuttava matkapeli, joka houkuttelee laadukkaan tarinallisen sisällön ääreen. Tavoitteena on tarjota täysin uudenlainen, henkilökohtainen tapa tutustua matkakohteeseen ja oppia uutta tutustakin kohteesta. Uutisraivaaja-tiimiimme kuuluvat ammattitoimittajat Paula Kultanen Ribas ja Siru Valleala, valokuvaaja ja visuaalisen sisällön tuottaja Tuulia Kolehmainen, sovelluskehittäjät Panu Pahkamaa ja Mika Vikström sekä suomi–englanti-kääntäjä Noora Mattila. Twitter: @Tripsteri

 

Finalistit 2014-2015:

Bolla on videotyökalu jalkapallon opetukseen.

Little Brother on kuvamateriaalia suojaava sovellus journalisteille ja demokratia-aktivisteille.

Topicalio oli politiikan paikallismedia.

 

Finalistit 2012-2013

nearhood-by-bornlocal-smallBorn Local Oy:n missiona on saada paikallisyhteisöt kukoistamaan. Hyperlokaali sosiaalinen media-alustamme Nearhood kokoaa kaiken kaupunginosaan liittyvän tiedon ja keskustelun yhteen paikkaan ja tarjoaa uniikin paikallisen markkinointikanavan yrityksille, yhteisöille ja kaupunkihallinnolle. Palvelu lanseerataan Suomessa nimellä Sanom.at.

 

Longplay_punainenLong Play  toi hitaan journalismin Suomeen. LP:n digitaaliset singlet tuovat tutkivan journalismin ja reportaasit suoraan lukijan taskuun.

 

 

logo_valkoinen_ilman tekstiäOn Display kehittää mobiilikäyttöön sopivaa kuvataiteen galleriaopasta, joka toimii myös taidekokemusten jakamisalustana. Parhaillaan On Display julkaisee viikottaista uutiskirjettä, jossa esitellään yksi Helsingissä esillä oleva taideteos.

 

 

Pallopostia on uusi, digitaalinen, sanomalehti lapsille ja nuorille. Se on kaikkien lasten saavutettavissa ilmaiseksi verkossa. Pallopostia tuo maailman lasten ulottuville.

pallopostia-title-blue

 

 

Katso finalistien 2012-2013 esittelyvideot täältä.

 

Finalistit 2010-2011

Katso tiimit täältä.