Voittajat ja finalistit

Vuodesta 2010 lähtien Helsingin Sanomain Säätiö on myöntänyt Uutisraivaaja-voittajille yhteensä noin miljoona euroa kehitysrahaa. Neljästi järjestetyn innovaatiokilpailun ovat voittaneet ensimmäisestä aloittaen Scoopinion, Long Play, Lucify, Kuka sekä viimeisimpänä Tripsteri ja Frameright. Lisäksi kilpailun toiseen vaiheeseen on edennyt 20 muuta hakijaa.

Tällä sivulla esittelemme ensin kilpailun voittajat ja sitten aiemmat finalistit.

Uutisraivaajan voittajat

2017: Frameright ja Tripsteri

Voittajat yhdessä tuomareiden kanssa. Vasemmalta: tuomariston puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä, tuomariston jäsen Jyrki Ali-Yrkkö, Tripsterin Mika Viskström, Panu Pahkamaa ja Soile Vauhkonen, Framerightin Marina Ekroos, Tripsterin Tuulia Kolehmainen, Framerightin Ilkka Järstä ja Jaakko Hyvärinen, Tripsterin Paula Kultanen Ribas, tuomariston jäsen Mikko Koskinen, Tripsterin Siru Valleala sekä tuomariston jäsen Ulla Koski.

Vuonna 2017 Uutisraivaaja-kilpailun voittosumman 250 000 euroa jakoivat Frameright ja Tripsteri.

Tripsteri on uuden ajan matkailusovellus, joka panostaa laatuun ja painottaa ekologista matkailua. Se hyödyntää uutta virtuaaliteknologiaa kuten 360-kuvaa uudistaen näin journalistista tarinankerrontaa. Tiimiin kuuluvat Tuulia Kolehmainen, Paula Kultanen Ribas, Siru Valleala, Soile Vauhkonen, Panu Pahkamaa ja Mika Vikström.

Frameright on tunnistanut internetinlaajuisen systeemisen ongelman kuvien rajauksessa ja tarjoaa siihen ratkaisua. Kyseessä on Frameright-sovellus, jonka avulla kuvat rajautuvat aina oikein. Kuvavalintoja määrittävät näin viesti, ei arvaamaton toimintaympäristö. Tiimiin kuuluvat Marina Ekroos, Ilkka Järstä ja Jaakko Hyvärinen.

Voit lukea Tripsterin ja Framerightin tuoreimpia kuulumisia Uutisraivaaja-blogissa.

2015: Lucify ja Kuka

UR_voittajat_02

Uutisraivaaja-voittajat 2015. Ylhäällä vasemmalta: Kuka-tiimin Tuomas Valtanen, Ville Vaara ja Jaakko Nygren. Alhaalla vasemmalta: Lucify-tiimin Juho Ojala ja Ville Väänänen, Kuka-tiimin Iris Sandelin ja Mari Vaara. Kuva: Ida Pimenoff.

Myös vuonna 2015 Uutisraivaajassa valittiin kaksi voittajaa. Palkintosumman jakoivat Lucify ja Kuka.

Kuka on asiantuntijahaku, jonka avulla toimittajat löytävät asiantuntevia lähteitä ja haastateltavia. Alkuperäiseen tiimiin kuuluivat Mari Vaara, Iris Sandelin, Tuomas Valtanen, Jaakko Nygren ja Ville Vaara.

Lucify auttaa organisaatioita visualisoimaan, ymmärtämään ja viestimään tärkeää dataa interaktiivisten datavisualisaatioiden avulla. Kilpailutiimiin kuuluivat Juho Ojala ja Ville Väänänen.

2013: Long Play

Top left: Hanna Nikkanen, Ilkka Karisto, Anu Silfverberg, Ilkka Pernu. Bottom row: Antti Järvi, Reetta Nousiainen, Johanna Vehkoo, Riku Siivonen.

Long Playn lanseeraus vuonna 2013. Ylhäällä vasemmalta: Hanna Nikkanen, Ilkka Karisto, Anu Silfverberg, Ilkka Pernu. Alhaalla vasemmalta: Antti Järvi, Reetta Nousiainen, Johanna Vehkoo, Riku Siivonen.

Hitaan journalismin palvelu Long Play voitti Uutisraivaaja-kilpailun vuonna 2013. Long Play on tunnettu jutuistaan, jotka ovat pidempiä kuin lehtiartikkelit mutta lyhyempiä kuin kirjat. Kilpailujoukkueeseen kuuluivat Johanna Vehkoo, Reetta Nousiainen, Hanna Nikkanen, Anu Silfverberg, Riku Siivonen, Ilkka Pernu, Antti Järvi, Ilkka Karisto ja Kimmo Hokkanen.

2011: Scoopinion

Huome.net_01

Scoopinion vuonna 2011. Vasemmalta: Mikko “Kobra” Koskinen, Juha Leppänen, Johannes Koponen ja Ville Sundberg.

Ensimmäisen Uutisraivaaja-kilpailun vuonna 2011 voitti Scoopinion, käyttäjilleen artikkeleita suositteleva selainsovellus. Tiimiin kuuluivat Johannes Koponen, Mikael Koponen, Mikko Koskinen, Juha Leppänen ja Ville Sundberg.

Muiden Uutisraivaaja-voittajien yritykset ovat edelleen toiminnassa, mutta Scoopinion päätti sulkea palvelunsa syksyllä 2016.

Uutisraivaajan muut finalistit

Finalistit 2016–2017

Uutisraivaaja-finalistit 2017. Kuva: Ida Pimenoff.

Uutisraivaaja-finalistit 2017. Kuva: Ida Pimenoff.

Vuonna 2017 Uutisraivaaja-kilpailun toiseen vaiheeseen etenivät Tripsterin ja Framerightin ohella myös Aatos, Rolling Stories ja Streamia.

Aatos on podcastien tuotantoyhtiö ja jakelukanava.

Rolling Stories on kehittänyt monimediaisen julkaisualustan, Rollerin.

Streamia on streaming-tekniikkaan erikoistunut verkkomedia.

Finalistit 2014–2015

Bolla on jalkapallon opetukseen kehitetty videotyökalu.

Little Brother on kuvamateriaalia suojaava sovellus journalisteille ja demokratia-aktivisteille.

Topicalio oli politiikan paikallismedia.

Uutisraivaajan alumnisarjasta voit lukea lisää Bollan, Little Brotherin ja Topicalion kilpailukokemuksista.

Finalistit 2012–2013

Infogram on datavisualisoinnin työkalu.

Born Local kehitti paikallisyhteisöjen sosiaalista mediaa nimeltä Nearhood.

On Display oli taideteosten esittelysovellus.

PalloPostia oli lapsille suunnattu uutispalvelu.

Voit katsoa finalistien esittelyvideot täällä.

Finalistit 2010–2011

Uutisraivaajan ensimmäisellä kilpailukaudella toiseen vaiheeseen valittiin kaikkiaan 11 joukkuetta.

Finalisteja olivat myös Eleet, Naapurisopu, Influence Networks, Collapick, Huuhkaja, Omaradio, Pogo, Knowshop, Pinchett (Murut) sekä Totuus ja valhe (Faktat oikein).

Monet heistä avaavat kokemuksiaan Uutisraivaajan alumnisarjassa, ja voit katsoa finalistien alkuperäiset esittelyvideot täällä.

Aiemmat kilpailijat ovat myös kirjoittaneet kokemuksistaan Uutisraivaaja-blogiin.