Uutisraivaajan finalistit 2019

Uutisraivaaja-kilpailun voittoa kaudella 2018–2019 tavoittelee viisi finalistia. Tiimit ovat Comcom, Kansalaiskide, Moniäänisyysmittari, RARE ja Voconaut.

Innovaatiokilpailun voittaja tai voittajat valitaan lokakuussa 2019.

Alla esittelemme viidennen kauden finalistit. Vuosien 2010–2017 Uutisraivaaja-voittajiin ja finalisteihin voi tutustua täällä.

 

Comcom

Comcomin Tuomo Hopia. Kuva: Matilda Gronow.

Comcom on uusi reaaliaikainen keskustelualusta verkkosivuille, kuten uutissivustoille. Ajatuksena on, että käyttäjä voi keskustella muiden henkilöiden kanssa, jotka ovat samaan aikaan samalla verkkosivulla. Tiimiin kuuluvat Tuomo Hopia, Niko Lehtovirta ja Tomi Mäkelä.

Twitter: @comcomchat

 

Kansalaiskide

Ylärivissä Kansalaiskiteen Jouni Tuomisto ja Anna Tuomainen, alarivissä Tuukka Hastrup (vas.), Kaisa Haverinen, Sonja-Maria Ignatius (ja Flora-koira) sekä Tarmo Toikkanen. Kuva: Matilda Gronow.

Kansalaiskide kehittää tiedon avointa yhteistuotantoa. Projekti tuo perustellun tiedon toimittajien ja kansalaisten yhteisesti rakennettavaksi tietokiteiden muodossa.

Tietokide on tietoa jäsentävä verkkosivu, jonka osallistavaa käyttöä projekti pilotoi Hiilineutraali Helsinki 2035 -hankkeen kanssa. Tiimiin kuuluvat Jouni Tuomisto, Kaisa Haverinen, Tuukka Hastrup, Anna Tuomainen, Tarmo Toikkanen, Sonja-Maria Ignatius ja Arto Lampila Open Knowledge Finland -yhdistyksestä.

Twitter: @Tietokide@OKFFI, Instagram: @tietokide

 

Moniäänisyysmittari

Moniäänisyysmittari-projektin Noora Kettunen. Kuva Matilda Gronow.

Moniäänisyysmittari on uusi mediasisältöjen analyysiin perustuva verkkopalvelu, joka tukee journalismin moniäänisyyden kehittämistä ja avointa mediakriittistä vuoropuhelua. Palvelu näyttää, ketkä pääsevät ääneen eri aiheita koskevissa journalistisissa keskusteluissa.

Tiimiin kuuluvat Noora Kettunen, Matleena Ylikoski, Martin Pärtel, Anna Takala, Mikko Hautakangas ja Ninni Ahonen sovittelujournalistien yhdistys Sopivasta.

Facebook: Sopiva, Twitter: @SopivaRy

 

RARE

Ylärivissä RAREn Matias Rogers ja Miikka Rekola, keskellä Atro Lamppu (vas.), Orna Ben Lulu ja Joona Muistola, alarivissä Hilma Toivonen (vas.), Vilma Rimpelä ja Jan Huhtanen. Kuva: Matilda Gronow.

RARE on uusi nuorten nuorille tekemä media, joka tuottaa journalismia nuorten kulutustottumusten ja mielenkiinnon kohteiden ehdoilla. RAREn tapa tuottaa ja julkaista nuorille suunnattua korkealaatuista journalismia kohentaa Y- ja Z-sukupolville kohdennettua tiedonvälitystä.

Tiimiin kuuluvat Vilma Rimpelä, Orna Ben Lulu, Hilma Toivonen, Matias Rogers, Jan Huhtanen, Atro Lamppu, Miikka Rekola, Joona Muistola ja Saara Tuominen.

Facebook: RARE, Instagram: @rareonkova

 

Voconaut

Voconautin Vesa Vänskä (vas.), Pinja Mustajoki ja Tommi Mäki. Kuva: Matilda Gronow.

Voconaut on innovatiivinen mobiiliratkaisu, joka tarjoaa mediakentälle uusia tapoja hyödyntää lisättyä äänitodellisuutta. Kaupunkimosaiikki-projektissa kehitetään äänipohjaista syväjournalismin ja tarinoiden kokonaisuutta Helsinkiin. Tiimiin kuuluvat Tommi Mäki, Pinja Mustajoki, Vesa Vänskä, Henri Paltemaa, Farzana Tarana ja Essi Ellilä.

Facebook: Voconaut, Twitter: @Voconaut_com, Instagram: @Voconaut_audio

 

Voittajat ja finalistit 2010–2017

2017: Frameright ja Tripsteri

Uutisraivaaja-voittajatiimit, Frameright ja Tripsteri, tuomareiden keskellä.

Vuonna 2017 Uutisraivaaja-kilpailun voittosumman 250 000 euroa jakoivat Frameright ja Tripsteri.

Tripsteri on uuden ajan matkailusovellus, joka panostaa laatuun ja painottaa ekologista matkailua. Se hyödyntää virtuaaliteknologiaa kuten 360-kuvaa uudistaen näin journalistista tarinankerrontaa. Uutisraivaaja-tiimiin kuuluivat Tuulia Kolehmainen, Paula Kultanen Ribas, Siru Valleala, Soile Vauhkonen, Panu Pahkamaa ja Mika Vikström.

Frameright on tunnistanut internetinlaajuisen systeemisen ongelman kuvien rajauksessa ja tarjoaa siihen ratkaisua. Kyseessä on Frameright-ohjelmisto, jonka avulla kuvat rajautuvat aina oikein. Tiimiin kuuluivat Marina Ekroos, Ilkka Järstä ja Jaakko Hyvärinen.

Muut finalistit 2016–2017:

Aatos, podcastien tuotantoyhtiö ja jakelukanava

Rolling Stories, monimediaisen julkaisualustan, Rollerin, kehittäjä

Streamia, streaming-tekniikkaan erikoistunut verkkomedia

 

2015: Lucify ja Kuka

UR_voittajat_02

Uutisraivaaja-voittajat 2015. Ylhäällä vasemmalta: Kuka-tiimin Tuomas Valtanen, Ville Vaara ja Jaakko Nygren. Alhaalla vasemmalta: Lucify-tiimin Juho Ojala ja Ville Väänänen, Kuka-tiimin Iris Sandelin ja Mari Vaara.

Vuonna 2015 Uutisraivaajassa valittiin kaksi voittajaa. Palkintosumman 250 000 euroa jakoivat Lucify ja Kuka.

Kuka on asiantuntijahaku, jonka avulla toimittajat löytävät asiantuntevia lähteitä ja haastateltavia. Alkuperäiseen tiimiin kuuluivat Mari VaaraIris SandelinTuomas Valtanen, Jaakko Nygren ja Ville Vaara.

Lucify auttaa organisaatioita visualisoimaan, ymmärtämään ja viestimään tärkeää dataa interaktiivisten datavisualisaatioiden avulla. Kilpailutiimiin kuuluivat Juho Ojala ja Ville Väänänen.

Muut finalistit 2014–2015:

Bolla, jalkapallon opetukseen kehitetty videotyökalu

Little Brother, kuvamateriaalia suojaava sovellus journalisteille ja demokratia-aktivisteille

Topicalio, politiikan paikallismedia

 

2013: Long Play

Top left: Hanna Nikkanen, Ilkka Karisto, Anu Silfverberg, Ilkka Pernu. Bottom row: Antti Järvi, Reetta Nousiainen, Johanna Vehkoo, Riku Siivonen.

Long Play vuonna 2013. Ylhäällä vasemmalta: Hanna Nikkanen, Ilkka Karisto, Anu Silfverberg, Ilkka Pernu. Alhaalla vasemmalta: Antti Järvi, Reetta Nousiainen, Johanna Vehkoo, Riku Siivonen.

Hitaan journalismin palvelu Long Play voitti Uutisraivaaja-kilpailun vuonna 2013. Long Play on tunnettu jutuistaan, jotka ovat pidempiä kuin lehtiartikkelit mutta lyhyempiä kuin kirjat. Kilpailujoukkueeseen kuuluivat Johanna VehkooReetta NousiainenHanna Nikkanen, Anu Silfverberg, Riku Siivonen, Ilkka Pernu, Antti Järvi, Ilkka Karisto ja Kimmo Hokkanen.

Muut finalistit 2012–2013:

Infogram, datavisualisoinnin työkalu

Born Local, kehitti paikallisyhteisöjen sosiaalista mediaa nimeltä Nearhood

On Display, taideteosten esittelysovellus

PalloPostia, lapsille suunnattu uutispalvelu

 

2011: Scoopinion

Huome.net_01

Scoopinion vuonna 2011. Vasemmalta: Mikko “Kobra” Koskinen, Juha Leppänen, Johannes Koponen ja Ville Sundberg.

Ensimmäisen Uutisraivaaja-kilpailun vuonna 2011 voitti Scoopinion, käyttäjilleen artikkeleita suositteleva selainsovellus. Tiimiin kuuluivat Johannes KoponenMikael KoponenMikko KoskinenJuha Leppänen ja Ville Sundberg.

Uutisraivaajan ensimmäisellä kilpailukaudella toiseen vaiheeseen eteni kaikkiaan 11 joukkuetta.

Finalisteja olivat myös Eleet, Naapurisopu, Influence Networks, Collapick, Huuhkaja, Omaradio, Pogo, Knowshop, Pinchett (Murut) sekä Totuus ja valhe (Faktat oikein).

Monet aiemmista kilpailijoista avaavat kokemuksiaan Uutisraivaajan alumnisarjassa, ja he ovat myös kirjoittaneet Uutisraivaaja-blogiin.