Mikä on Unconference eli epäkonferenssi? Se on erilainen tapa järjestää tapahtuma. Ensi viikon Uutisraivaaja-tapahtuma järjestetään epäkonferenssina.

Perinteisessä konferenssissa tai seminaarissa yksi tai korkeintaan muutama puhuu ja muut kuuntelevat. Paras anti on usein silloin, kun puhuja lopettaa ja osallistujat saavat kysyä. Samoin tauoilla käydyt käytäväkeskustelut ovat hyödyllisiä ja palkitsevia.

Unconference yrittää tavoittaa hyödyn keskusteluista ja osallistumisesta. Siksi epäkonferenssissa kaikki osallistuvat sisällön luomiseen.

Käytännössä homma menee näin: Tapahtuman alussa määritellään, mistä aiheista puhutaan. Teema tai osa aiheista on usein ilmoitettu etukäteen, kuten ensi viikon Uutisraivaaja-tapahtumassa. Tapahtumapaikalla kuka tahansa voi esittää aihetta, josta haluaa puhua. Aiheen esittäjän ei tarvitse olla asiantuntija: riittää, että asia kiinnostaa.

Osallistujat menevät ryhmiin sen mukaan, mistä aiheesta haluavat keskustella. Ryhmän esittäjä alustaa keskustelua lyhyesti. Sitten keskustellaan: vaihdetaan ideoita, kokemuksia, ajatuksia. Keskustelua käydään Uutisraivaaja-tapahtumassa noin 30 minuuttia.

Sen jälkeen käsittelyyn tulevat uudet aiheet, ja ryhmitymme uudestaan.

Tapahtumassa pätevät seuraavat periaatteet:

Mitä enemmän osallistut, sitä enemmän saat. Jos keskustelu tai aihe ei kiinnosta, vie sitä kiinnostavampaan suuntaan.

Käytä jalkojasi. Vaihda ryhmää, jos ensimmäinen ei kiinnosta.

Ne, jotka ovat paikalla, ovat oikeat ihmiset.

Mitä ikinä tapahtuu, niin on hyvä. Jos juutut kiinnostavaan keskusteluun käytävällä, jää siihen. Se voi olla tapahtuman anti sinulle. Ei valituksia tai katumusta jälkikäteen, koska sinulla oli mahdollisuus vaikuttaa asioiden kulkuun.

Unconference-malli tunnetaan myös nimellä BarCamp. BarCampia on Suomessa tehnyt tunnetuksi Mike Bradshaw. Hän kertoo videossa, miten BarCamp poikkeaa perinteisestä konferenssista ja kuinka saada parasta irti BarCampista.

1 kommentti

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment