Järjestän yhdessä Jussi Pullisen ja Johanna Vehkoon kanssa Hacks/Hackers-tapaamisen ensi keskiviikkona 8.2.2012 Pressiklubilla, Rautatientorin Pullman-baarin takahuoneessa.

Hacks/Hackers on kansainvälinen verkosto, jonka ideana on tuoda yhteen toimittajia, koodaajia, nettivisualisteja ja muita uuden tiedonvälityksen osaajia. Pysyt kärryillä H/H-Helsingin toiminnasta liittymällä Facebook-ryhmäämme.


Hacker eli hakkeri on englanninkielisessä keskustelussa nykyään yleisnimi koodaajille, ohjelmistosuunnittelijoille ja muille tietokoneita erityisen hyvin ymmärtäville ihmisille. Hack puolestaan on vanha englanninkielinen lempinimi – tai haukkumasana, miten sen kukin ottaa – toimittajalle.

Hacks/Hackers-tapaamisten ideana on avata keskusteluyhteys koodarien ja toimittajien välillä. Tilaisuuksien sosiaalinen puoli on vähintään yhtä tärkeä kuin niiden järjestetty ohjelma.

Johanna Vehkoo haastatteli kirjaansa ”Painokoneet seis! Kertomuksia uuden journalismin ajasta” Hacks/Hackers Lontoon perustajaa, toimittaja Joanna Gearya:

”Kaikki alkoi siitä, kun päätin, että on aika opetella koodaamista. Minusta tuntui, että tarvitsin sitä, jotta ymmärtäisin, minne journalismi on menossa. Opiskelin aikanaan englantilaista kirjallisuutta, joten koodi oli minulle vieras kieli”

”Aloin tuntea itseni typeräksi. Tajusin, etten enää hallitse kaikkia journalismin työkaluja.”

Joanna ja alkoi jutella muiden kanssa Twitterissä koodaustaitojen tarpeellisuudesta. He päättivät tavata pubissa ja pyytää asiantuntevia nörttejä paikalle opettamaan Ruby-koodia.

”Mutta pubi ei ole hyvä opetusympäristö. Se soveltuu paremmin juomiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. En ole vieläkään oppinut koodaamaan”, Joanna tunnustaa.

Hän sai tietää Burt Hermanin San Franciscossa perustamasta Hacks/Hackersista. Kuka tahansa voi perustaa Hacks/Hackers-jaoksen omaan kotikaupunkiinsa, joten Joanna perusti sen Lontooseen. Tapaamisia on kerran kuussa.

”Teemat ovat liittyneet datajournalismiin, koska siinä tapahtuu nyt kiinnostavia asioita. Tapaamisten paras puoli on, että ne opettavat journalisteja ja ohjelmistokehittäjiä ymmärtämään toistensa kieltä.”

Sosiaalisista syistä H/H-tapaamiset pidetään edelleen pubeissa.

(Editoitu katkelma Johanna Vehkoon kirjasta Painokoneet seis! Kertomuksia uuden journalismin ajasta)

Keskiviikkona 8.2 järjestettävässä tapaamisessa lähdemme liikkeelle siitä, että verkkojournalismissa on jokin pielessä. Jäämättä murehtimaan tämänhetkistä asiantilaa kysymme, mistä pelastus löytyy. Onko vastaus koodissa ja sovelluksissa, jotka avaavat journalismin kaikille? Vai perinteisen tinkimättömässä toimitustyössä? Vai sittenkin näiden kohtaamisissa?

Pohdimme, mitä sinä voit tehdä pelastaaksesi verkkojournalismin.

Tilaisuudessa kuullaan alustuksia, keskustellaan ja parannetaan journalismin maailmaa.

Ajatuksien herättämiseksi tilaisuuteen on järjestetty poleeminen, eteenpäin katsova paneeli. Panelisteina toimivat Kari Haakana Ylestä, Esa Mäkinen Helsingin Sanomista, Maria Petterson City-lehdestä ja Kim Viljanen Aalto-yliopistosta.

Tule keskustelemaan, ideoimaan Hacks/Hackersin sisältöä ja liity yhteisöön Hacks/Hackers Helsingin Facebook-sivulla.  Voit myös seurata Twitterissä tunnusta @HacksHackersHKI.

 

Terveisin,
Johannes Koponen (tutkija, Scoopinion-verkkopalvelun perustaja)
Jussi Pullinen (uutispäällikkö, Helsingin Sanomat)
Johanna Vehkoo (kirjailija, toimittaja, Painokoneet seis! -kirjan tekijä)

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment