Uutisraivaaja,  Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja HAAGA-HELIA järjestivät pääkaupunkiseudun viestinnän ja journalistiikan opiskelijoille ideointityöpajan Aalto Media Factoryyn 12.9. Pilottiprojektina toteutettu ideapaja sujui loistavasti luovuuden ja heittäytymisen hengessä.

Ideapajassa kehitettiin uutta tiedonvälitykseen Stanfordin yliopistossakin käytetyn tuotekehitysmetodin Design Thinking -metodin avulla. Opiskelijat jakautuivat ryhmiin mielenkiinnon kohteidensa mukaisesti, pitivät lyhyen ideointiaivoriihen coachien avulla, minkä jälkeen ideat esiteltiin muille ryhmille. Ryhmät keskittyivät datajournalismin, visualisoinnin ja crowdsourcingin teemoihin.

Ensimmäisen aivoriihen aikana ideoita heiteltiin ympäriinsä positiivisessa ja luovan kannustavassa hengessä. Hulluimpiakaan ideoita ei tyrmätty vaan kaikki pääsivät fläppitaululle myöhempää tarkastelua varten. Tärkein aivoriihen sääntö onkin, että kukaan ei sano toisen ideaan latistavasti: “Niin, mutta…”. Sen sijaan toisen ajatuksesta jatketaan ‘Kyllä, ja….’- lauseella. Taivas on rajana tässä ensimmäisessä vaiheessa ja konkretia astuu kuvioon vasta myöhemmin.

Siitä, mitä tapahtuu ideoinnin jälkeen eli konkreettisestä tuotekehityksestä osallistujat saivat esimakua, kun viime kierroksen Uutisraivaaja-voittaja Scoopinion kertoi omasta kehitysprosessistaan.

Inspiroivan puheenvuoron jälkeen ryhmä jalosti aivoriihen tuottamista ideoista yhden, jota lähtisi kehittämään eteenpäin. Sitten he saivat muilta osallistujilta ja coacheilta kehitysehdotuksia ja kommentteja jatkoa varten.

Tapahtuma sai kiitosta opiskelijoilta porukan monipuolisuudesta ja siitä, että pääsi käytännössä opettelemaan ideointia ja tuotekehittelyä. Tapahtuman koettiin olevan lähempänä käytännön elämää ja nykypäivää kuin useat perinteiset opiskelumuodot. Osallistujajoukkoon kaivattiin mukaan myös koodareita ja tietojenkäsittelyn opiskelijoita.

Tuloksena oli kasa upeita, uusia ideoita median tulevaisuudesta sekä lupaus järjestää vastaavanlaisia tapahtumia jatkossa.

Watch this space!

Lisää Design Thinking -metodista täällä: http://en.wikipedia.org/wiki/Design_thinking

Uutisraivaajan järjestämistä tapahtumista kerrotaan Facebookissa: www.facebook.com/uutisraivaaja

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment