Pitääkö idean olla verkkosovellus? Voiko hakea vaikka saa jo rahoitusta muualta? Miten pitkälle kehittynyt idean pitää olla? Keräsimme yhteen kysymyksiä, mihin olemme viime aikoina törmänneet muun muassa vierailuillamme Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin yliopistoissa.

Jos hanke saa jo rahoitusta muualta/etsii sitä muualta samanaikaisesti, onko sillä huonommat mahdollisuudet päästä jatkoon kuin sellaisilla ideoilla, jotka eivät saa vielä mistään rahoitusta?

Ei ole. Jos hankkeella on jo rahoitusta tai haku päällä muuhun rahoitukseen, se vain osoittaa, että hakija on aktiivinen ja haluaa todella toteuttaa hankkeensa.

Miten suuri merkitys on tiedonvälityksen edistämisellä vs idean kaupalliseen potentiaaliin. Eli siis jos nämä kaksi eivät kulje käsi kädessä, kumpaa painotetaan ja miten paljon, kun valitaan, mitkä hakemukset pääsevät jatkoon?

Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Se riippuu palvelusta/ideasta/projektista, sen kontekstista ja hakemuksen kokonaisuudesta. Hakijalla voi olla loistava palvelu, mutta ansaintamalli on vielä hakusessa, tai toisin päin. Se ei haittaa, koska toisen kierroksen siemenrahan tarkoitus on juuri se, että hakija pääsee kehitystyössä eteenpäin ja voi tutkia erilaisia vaihtoehtoja.

Hakemuksessa tulee olla jokin ajatus siitä, kuinka hanke rahoitetaan Uutisraivaaja-kauden päätyttyä. Se ei tarkoita välttämättä yritystoimintaa. Jos suunnitelma on esimerkiksi hakea lisää säätiöiden rahaa tms. non-profit-malli, se on yksi vaihtoehto. Tietenkin suunnitelman pitää olla järkevä, realistinen ja toteuttamiskelpoinen.

Kuinka moni osallistuja oli viime kierroksella ryhmä tai yritys? Minkä kokoinen ryhmä voi olla?

Oli sekä yrityksiä ja ryhmiä. Tarkkaa määrää ei ole laskettu. Ryhmän kokoon ei ole rajoituksia.

Pitääkö idean olla netti- tai mobiiliapplikaatio vai voiko olla sisältölähtöinen?

Voi olla sisältölähtöinen. Ei tarvitse olla verkkosovellus. Hanke voi olla periaatteessa mitä vain, kunhan se edistää tiedonvälitystä.

Miten pitkälle kehittynyt idean tulee olla?

Ei ole mitään yhtä mittaria. Mitä kehittyneempi, sitä helpompi tuomariston on nähdä idean potentiaali. Toisaalta loistava idea voi olla vasta alkuvaiheessaan, ja tuomariston mielestä siinä on niin paljon potentiaalia, että vaikka se on vielä alussa, se kannattaa laittaa jatkoon. Toisen vaiheen tarkoitus on juuri antaa resursseja kehitystyöhön ja idean potentiaalin tutkimiseen.

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia löytyy täältä: http://uutisraivaaja.fi/ukk.html

 

Kuva: Colin Kinner

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment