Liian usein lapset sivuutetaan, ei vain tiedonvälityksessä, vaan elämässä yleensä. Vaikka kaikki tiedämme, että lapset ovat järkeviä, kekseliäitä, hauskoja ja uteliaita uudelle, jätämme lapset uutisten ulkopuolelle. Pallopostia lähtee siitä, että maailma on mielettömän hieno pallo, jossa tapahtuu joka päivä jotain, mikä kiinnostaa lapsia. Pallopostia tuo maailman lapsia lähemmäksi. Pallopostia on lapsille tehty uutispalvelu mobiililaitteisiin.

Miksi arvelemme uutisten kiinnostavan lapsia? Paljolti samasta syystä kuin ne jaksavat päivästä toiseen kiinnostaa meitä aikuisiakin: kiinnostuksesta elämään, luontoon, ihmisiin, sivistykseen ja kulttuureihin. Miksi lapsille riittäisi pelaaminen ja viihde, joka ei vastaa todellisuutta?

Todenperäiset jutut ovat paljon kiehtovampia ja jännittävämpiä. Kuten juttu grafeenista, timanttiakin kovemmasta ja superohuesta aineesta, jota on lyijykynässä. Miksi se on niin kovaa ja miltä se näyttää? Miten sitä tutkitaan? Me emme kysy lisää, vaan haluamme kysymykset lapsilta. Siksi suunnittelemme koko uutispalvelun ja uutisten kirjoittamista ohjaavat kysymystenasettelut yhdessä lasten kanssa.

Onko Pallopostia todella uusi idea? On. Lapsille tarjotaan tietoa, kuvia, juttuja, mutta ne ovat yleisesti tärkeitä, eivät uutisia, tähän päivään liittyviä. Aika paha virhe on kirjoittaa ”uutinen”, koska lasten olisi hyvä tietää tästä asiasta. Me aikuiset suodatamme ja valitsemme – ja usein vielä mielellämme itse kerromme lukemaamme. Se on osaksi oikeutettua, koska kaikki uutiset eivät ole lasten ymmärrettävissä tai heille hyväksi.

Mutta monet ajankohtaiset asiat varmasti kiinnostavat lapsia ja eri näkökulmasta kuin meitä aikuisia. Silloin voi olla kyse uudesta tavasta tehdä journalismia. Lasten näkökulma on ehkä – tätä parhaillaan testaamme – inhimillisempi, lähempänä asian merkitystä ja konkreettisempi. Se voi olla raikastavaa luettavaa myös meille aikuisille.

Kirjoittaja: Pallopostia-tiimin Iina Berden

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment