Little Brotherin tiimi on ollut viikon täydessä työn touhussa Edinburghissa, Iso-Britannian suurimmassa start-up-keskuksessa CodeBasessa.

Kevät on mennyt testatessa, ihmisten kanssa keskustellessa ja ideaa kehittäessä. Tässä postauksessa keskitymme käymään kilpailijoitamme läpi. Se auttoi meitä positioimaan, mitä me oikein olemme tekemässä ja mikä Little Brotherin missio on.

Ensimmäisessä pitchissämme totesimme, että Little Brother tekee kansalaisaktivistien ja toimittajien toiminnasta turvallisempaa lataamalla arkaluontoisen materiaalin pois puhelimesta. Perustoiminnallisuus on mukana sovelluksessa edelleen, mutta jalostuneempana. Palvelun tehtävä kiteytyy parhaiten seuraavasti:

Little Brother edistää läpinäkyvyyttä ja oikeuttasi taltioida maailmaa ympärilläsi lataamalla kuvaamasi materiaalin pois puhelimestasi.

Kilpailijamme tekevät hieman samankaltaisia asioita, mutta pääasiassa amerikkalaisesta näkökulmasta ja yhteen asiaan keskittyen. Stop and Frisk, HandsUpApp ja ACLUn Police tape app ovat keskittyneet poliisiväkivaltaa vastaan erityisesti Yhdysvalloissa. Yhteistä näille sovelluksille on, että ne pyrkivät ennen kaikkea identifioimaan, missä kuva tai video on otettu ja kertomaan käyttäjille, mitkä heidän oikeutensa ovat. Ne keskittyvät kriisitilanteisiin, mistä kertoo esim. HandsUpApp, jonka saa lähettämään tekstiviestin ennaltamääriteltyyn numeroon hälytykseksi.

Avoimen lähdekoodin projekti Informacam on puolestaan lähempänä kehitysalustaa kuin sovellusta. Sen avulla kuka tahansa voi rakentaa sovelluksen, jolla voi kuvata riskitilanteissa ja tallentaa materiaalin pois puhelimelta.

Toisenlaista lähestymistä edustavat CNN:n iReport, jonka avulla kuka hyvänsä voi lähettää uutiskuvia ja videota CNN:n uutispalveluun julkaistavaksi. Toteutus on hyvin samanlainen, mutta sovelluksen tehtävä on ennen kaikkea joukkoistaa uutisointia.

Kiinnostavin benchmarkeistamme on ehkä kuitenkin uusi sovellus Alibi. Se nauhoittaa jatkuvasti videota ja ääntä ja käyttäjä voi halutessaan tallentaa edellisen tunnin nauhoitteen. Tässä etuna on, että sovellusta ei tarvitse erikseen käyttää, vaan se on koko ajan päällä. Tästä on etua erityisesti, kun tilanteet tulevat yllättäen vastaan. Sovellus tarjoaa hyvät mahdollisuudet väärinkäytöksiin, kuten salakuvaamiseen, mistä jotkut käyttäjätkin raportoivat.

Little Brother ei halua profiloitua pelkästään poliisiväkivallan vastustajaksi, sillä palvelulle on jo nyt löytynyt käyttötarpeita monenlaisissa tilanteissa. Toimittaja haluaa varmistaa, että ainakin osa kuvatusta materiaalista on mahdollista kuljettaa yli rajasta, jossa kaikki muistikortit tarkistetaan. Graffiteista pitävä taiteen ystävä saattaa puolestaan tarvita palvelua, jolla voi ottaa turvallisesti kuvia koristelluista junista. Ja siitä mitä mielenosoituksissa tapahtuu, tulee varmasti läpinäkyvämpää, kun voimme varmistaa, että suurempi osa materiaalista selviytyy mielenosoituksesta kertomaan.

Siitä pääsemmekin selvästi suurimpaan kilpailijaamme: puhelimen omaan kamerasovellukseen. Erillissovelluksen on vaikea tarjota yhtä hyvää käyttökokemusta kuin kännykän oman kameran. Mutta tarve tietojen siirtämiselle pois puhelimesta selvästi on, siitä kertovat niin kilpailijoiden esiintulo tämän kevään aikana, kuin se, että niistä ollaan selvästi kiinnostuneita. Meidän valttimme kisassa on sovelluksen monipuolisuus, helppous ja selkeys sekä toiminnan luotettavuus.

Jatkamme vastedeskin keskusteluja potentiaalisten sovellusten käyttäjien kanssa sekä hiomme sovelluksesta toimivampaa.

Tällä erää tahdomme kiittää kaikkia, jotka ovat auttaneet meitä eteenpäin keskustelemalla, kommentoimalla sovellusta, seuraamalla meitä Facebookissa ja Twitterissä sekä liittymällä postituslistallemme.

Seuraa sinäkin edistymistämme blogissamme ja ennen kaikkea, jos olet henkilö tai tunnet henkilön, joka voisi auttaa kertomalla kokemuksistaan kuvaamisesta riskialttiissa tilanteissa, ota yhteyttä meihin, missä tahansa kanavassa. Aloita lyhyestä kyselystämme ja voita iTunes-etuseteli.

Rohkeaa kevättä!

Toivovat pikkuveljet: James, Timo, Matti ja Jukka

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment