Maailma, jossa Little Brotherille on käyttöä, on karua katseltavaa. Kuvatoimistojen ja hakukoneiden tarjoama näkymä mielenosoituksiin ja viranomaisten toimintaan ei juuri toivoa herätä. Yhtä uhkaavaa ja tummanpuhuvaa kuvaa toimintaympäristöstämme jakavat kilpailijamme omilla sivustoillaan ja ilmeillään. Esimerkkeinä mm. tämä ja tämä.

Aihealueeseen ja kilpailijoihin perehtyminen auttoi meitä löytämään suunnan Little Brotherin ilmeen ja brändin kehittämiselle. Ensimmäinen versio ilmeestä oli juuri tuota samaa itsestään selvää synkistelyä. Kävimme läpi isot kasat aihepiiriin liittyvää kuvamateriaalia, teimme luonnoksia ja lopulta miltei täyskäännöksen. Maailma lienee itsessään riittävän ahdistava – emme halua pelkästään erottua muista alan toimijoista; haluamme viestiä tulevalla ilmeellämme myös ripauksen toivoa.

Kuvamateriaalin valitsemisessa meidän on oltava tarkkoja luonnollisesti tekijänoikeuksien mutta erityisesti ihmisten yksityisyyden kanssa. Mielenosoituksiin osallistuneet kansalaisaktivistit eivät välttämättä kilju riemusta joutuessaan aplikaation ”mainoskasvoiksi”. Lisäksi emme halua kuvien kiinnittyvän liikaa yhteen tunnettuun paikkaan ja tapahtumaan tai vaikkapa nimenomaa poliisiväkivaltaan. Mielenosoituskylttien sanomat tai tietyn asian puolesta liehuvat liput eivät sovi Little Brotherin brändiin. Aplikaation käyttötilanteisiin liittyvän kuvamateriaalin lavastaminen on myös ongelmallista. Näistä syistä olemme päätymässä käyttämään osassa viestintäämme kuvituksia ja informaatiografiikkaa.

Sovelluksen suunnittelu

Varsinaisen aplikaation ilmeen suunnittelussa on huomioitava lukuisia käytettävyyden sanelemia seikkoja. Käyttöliittymän on oltava paitsi selkeä, myös huomaamaton. Sovelluksen yleisilme ei voi olla kirkas tai värikäs, valot eivät voi välkkyä eikä kännykästä voi kuulua pihaustakaan käytön aikana. Kenenkään ei pitäisi kiinnostua siitä, mitä teet kännykälläsi, kun käytät aplikaatiotamme. Yksi suunnittelun haasteista on varsinaisen aplikaation ja muiden ilmeen sovellusten välinen suhde.

Little Brotherin merkki/symboli kertoo tarinaa pienestä suurempien puristuksessa. Kolmessa viivassa ja pisteessä voi nähdä Daavidin kohtaamassa kaksi Goljattia. Lisäksi merkissä lukee ”lil” – pienaakkosilla kirjoitettu slangilyhenne sanasta ”little”. Yhtenä tärkeänä lähtökohtana tunnuksen suunnittelulle oli merkin helppokäyttöisyys some- ja aplikaatioikonina. Lisäksi uskomme riittävän abstraktin ja minimalistisen merkin pärjäävän hyvin eripuolilla maailmaa.

Ilmeen kehitystyö on vielä kesken. Näitä suuntaviivoja seuraillen etenemme kuitenkin hyvää vauhtia. Paljon kysymyksiä on vielä auki, mutta se on jo varmaa, että ”lil”-merkistä emme enää luovu.

Pikkuveljet: James, Timo, Matti ja Jukka

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment