Uutisraivaaja-finaali lähestyy loppuaan. Tällä viikolla avataan Kukan pilottiversio asiantuntijoille ja pilottiamme testaaville toimittajille. Olemme hioneet ideaamme, mutta perusidea on säilynyt: haluamme monipuolistaa yhteiskunnallista keskustelua.

Aiheemme on koskettanut monia. On ollut upeaa huomata, kuinka paljon apua olemme saaneet.

Sadat ihmiset ovat antaneet meille aikaansa. Asiantuntijat ovat tarjonneet apuaan, jakaneet näkemyksiään ja omia kehitysehdotuksiaan. Kaksi toimitusta avasi meille ovensa melkein viikon ajaksi. Toimittajat kertoivat meille työstään, ottivat mukaan kokouksiin puhumaan ideastamme, ideoivat kanssamme seuraavan päivän juttuja ja näyttivät, miten he tällä hetkellä etsivät asiantuntijoita. Ystävämme ovat osallistuneet järjestämiimme talkoisiin ja löytäneet meille lisää osaamista tiimiimme.

Kerroimme viimeksi kehittelevämme Kukan pilottiversiota talousaiheen ympärille. Vastaanotto on ollut rohkaiseva: tällä hetkellä mukana on 174 talousasiantuntijaa suomalaisista yliopistoista, tutkimuskeskuksista, pankeista ja järjestöistä. Tavoittamistamme asiantuntijoista 95 prosenttia on lähtenyt mukaan. Tavoittamistamme talousasiantuntijoiden suosittelemista asiantuntijoista mukaan on lähtenyt täydet 100 prosenttia.

Koska Kukan konsepti on uusi, olemme lähestyneet pilottiversion talousasiantuntijoita henkilökohtaisesti. Meillä on myös ollut tarve kuulla asiantuntijoilta suoraa palautetta ideastamme. Suuren tietomäärän ja tiedon päivitettävyyden vuoksi Kukaa tulevat kuitenkin suurimmalta osin pyörittämään robotit. Jotta voisimme testata Kukaa pyörittäviä robotteja, mukaan haetaan jo nyt asiantuntijoita myös automaattisesti.

Kukan robotit hakevat asiantuntijoiden pohjatiedot organisaatioiden omilta julkisilta sivuilta: koodipätkä ryömii läpi esimerkiksi Helsingin yliopiston henkilöhakemiston ja kokoaa tiedoista muodoltaan yhtenäisen hakemiston.

Toimittajat pääsevät testaamaan Kukan asiantuntijahakua tällä viikolla.

Toimittajat pääsevät testaamaan Kukan asiantuntijahakua tällä viikolla.

Avainkysymykseksi on muodostunut asiantuntemuksen kuvaaminen. Kuinka asiantuntijuutta voidaan kuvata niin, että järjestelmä on riittävän joustava ja universaali? Perinteinen puu-mallinen hakemisto, jossa asiantuntijat jaetaan kategorioihin esimerkiksi tieteellisen kentän mukaan ei palvele tarkoitustamme.

Haluamme luoda mallin, jossa eri osaamisalueita yllättävilläkin tavoilla yhdistävät uutistarpeet törmäävät vastaavan asiantuntijuuden kanssa. Tämän vuoksi myös asiantuntijuuden luonnehdinnan on oltava uudenlaista. Olemme ottaneet käyttöömme Leiki-palvelun, joka analysoi tekstisisältöjä ja muodostaa sen perusteella joukon asiasanoja. Käytännössä luonnehdinnan tarkkuus on sitä parempi, mitä enemmän tietoa asiantuntijasta on saatavilla. Siksi aiomme jatkossa laajentaa tietolähteitämme mm. LinkedInin, Twitterin jne. rajapintojen kautta.

Asiantuntijoille lähetetään myös kutsu tulla täydentämään omia tietojaan, jolloin esitäytetty profiili houkuttelee tarkentamaan sisältöjä. Voi myös olla, että semanttisen analyysin kautta luodut asiasanat paljastavat asiantuntijalle itselleenkin osaamisalueita, joita tämä ei ennen ole osannut kohdallaan tunnistaa.

Koska robotit ja ontologinen hakukone eivät ole rakentuneet hetkessä, olemme testanneet ideaamme toimittajilla jo muutamalla muulla keinolla.

Tarjosimme toimittajille Kukan pilottiversion käyttöön jo ennen sen julkaisemista. Toimittajat saivat soittaa meille ja kysyä sopivaa asiantuntijaa. Tämä ei toiminut. Vaikuttaa siltä, että toimittajat haluavat löytää asiantuntijan itse, joutumatta selittämään tarvettaan kahteen kertaan: ensin meille ja sitten löytämällemme asiantuntijalle.

Kokosimme toimittajille myös Kreikka-paketin, eli listan asiantuntijoista, jotka voivat eri näkökulmien kautta kommentoida Kreikan tilannetta. Saimme listalle myös kreikkalaisia huippuasiantuntijoita, joten pystyimme samalla testaamaan ulkomaisten asiantuntijoiden tavoitettavuutta.

Kokeilumme ovat vahvistaneet ideaamme itsepäivittyvästä tietokannasta, johon voi kerätä myös omaa asiantuntijalistaa. Tätä ideaa testaammekin seuraavaksi, jo tällä viikolla.

Yhteistyörikasta elokuuta!

Toivottaa Kuka eli Mari, Iris, Ville, Jaakko ja Tuomas

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment