Olemme Voconaut, lisätyn äänitodellisuuden uranuurtaja. Kehitämme ympäristöön reagoivaa ääntä ja siihen liittyvää teknologiaa. Uskomme vahvasti äänen mahdollisuuksiin, mobiilisisältöön ja siihen, että mobiiliuden täyttä potentiaalia ei ole vielä hyödynnetty.

Aloittaessamme tätä tekstiä, mielessämme oli kourallinen vaihtoehtoisia suuntia. Tarjoaisimmeko lukijalle taiteellisesti sävytetyn tarinallisen matkan, vai kertoisimmeko Voconautista startup-skenestä tuttua megainnostuneisuutta korostaen? Ensimmäisen Voconaut-blogin raaka-aineeksi valikoitui lopulta laajemman totuuden hahmottelu. Haluamme heittää lukijan aluksi syvään päähän keskelle nykyisen mobiiliteollisuuden ongelmaa, sellaisena kuin sen näemme.

Maailmassa tuijotetaan meistä aivan liikaa näyttöjä. Näiden näyttöjen sisällä on myös enemmän kuin tarpeeksi nopeaa vilskettä, menoa ja meininkiä. Sitä on niin paljon, ettei sen puutetta tarvitse pelätä. Riittää, kun avaa puhelimen vaikka kassajonossa: pelaa, päivitä, reagoi, vastaa. Voit päästä eroon saiteista ja sovelluksista, muttet itse mobiilinäytön designista: sitä on lähes pakko naputtaa.

Koko mobiiliteollisuuden tarkoitus on sanottu olevan tylsyyden poistaminen. Hetket ja paikat, joissa meitä ei huvittaisi napata puhelinta käteen ja selata ihan mitä tahansa edes hetken, käyvät yhä harvemmaksi. Sovellusten notifikaatiopallukoiden kirkkauteen jää koukkuun.

Kuinka sitten on mahdollista, että lähes kaikki älypuhelimen näytöllä käytetty aika on tuntunut jo kauan meistä…syvemmällä tasolla tylsältä?

Loputtomasti venyvä graafinen feedi ei tarjoa muuta kuin itseään – alati päivittyvää virtaa mistä tahansa. Kyse ei ole vain somen ongelmasta, vaan myös ammattimaisen sisällön teknisistä toimintaehdoista; kaikelle on aikansa ja paikkansa, mutta valitettavasti aitoa syvyyttä on hankala tarjota sellaisen designin puitteissa, joka rohkaisee käyttäjää siirtymään jatkuvasti aiheesta ja kuviosta toiseen, näytöllä jatkuvasti eteenpäin.

Voconaut irrottaa näytöstä

Voconaut on äänipohjainen lisätyn todellisuuden mobiiliratkaisu median kulutukseen. Lähestymistapamme hyödyntää puhelimen älyominaisuuksia, eikä näyttöä tarvitse jatkuvasti koskea saadakseen uutta sisältöä.

Uskomme vakaasti laatusisällön voimaan. Kun mietimme antoisimpia sisältöhetkiä, joita olemme elämämme aikana kokeneet, päähän tulvivat muistot elokuvista, kirjoista, musiikista, teksteistä – tarinoista, jotka ovat vaikuttaneet meihin usein kuin olisimme liikahtaneet mielemme sopukoissa kohti syvempiä, kirkkaampia vesiä. Yhteistä tarinoille on myös se, että ne ovat luonteeltaan aina yhteisöllisiä: entuudestaan tuntemattomat ihmiset, jotka huomaavat pitävänsä samasta tarinasta, eivät tarvitse toistensa sometykkäilyjä ymmärtääkseen yhteytensä. Tarinat ovat monin tavoin sosiaalisempia kuin sosiaalinen media. Voconaut haluaa luoda uusia yhteyksiä maailmaan uudenlaisen kerronnan kautta.

Aito innovointi ei ole meille myöskään pelkkää ominaisuuksien keksimistä, vaan myös valittujen elementtien seurausten pohtimista. Jokaisen innovaation täytyy tulevaisuudessa kyetä tarjoamaan ratkaisussaan myös immunisaatiota. Päättömän innovoinnin aika, jolloin äppejä tehtailtiin usein vääristä lähtökohdista käsin, kuten maksimaalinen skaalautuvuus tai käyttökokemuksen addiktoivuus itseisarvonaan, on jo osoittanut kulttuuriset kyntensä. 2020-luvun media-alan resepti piilee analogiajan sisällön arvojen ja käyttökokemuksen syvyyden yhdistämisessä uusimpaan teknologiaan. Voconaut luo immunisaatiota silpulta, uudenlaista äänisisältöä jossa tarinat elävät ja kuuluvat.

Tätä kirjoittaessamme meillä on raakaversio Voconaut-mobiilisovelluksesta sekä sen ensisällöstä ja taustalla vaikuttavasta teknologiasta. Matkamme tähän asti on koostunut ideoiden tykittämisestä, myötä- ja vastavirtaan tarpomisesta, valvotuista öistä ja pimeydestä, parrasvaloissa paistattelusta, yksinäisyyden ja epävarmuuden hetkistä, syvistä priorisoinneista ja upeista onnistumisen tunteista. Ja tarinamme on vasta alussa.

 

Voconaut kehittää lisätyn äänitodellisuuden ratkaisua, jossa ääni reagoi ympäristöön. Tiimiin kuuluvat Pinja Mustajoki, Tommi Mäki, Henri Paltemaa ja Vesa Vänskä.

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment