23.10.2019 RARE voitti Uutisraivaajan. 27.11.2019 RAREn pian virkaan astuva toimitusjohtaja ei ole vieläkään ymmärtänyt, mitä oikein tapahtui.

 

RARE näkyi otsikoissa finaalin jälkeen. KUVA: RARE

 

Uutisraivaajan finaalikausi oli meidän tiimille ihan mieletön kokemus ja hieno mahdollisuus näyttää, mistä RARE todella on tehty. Aiemmista blogiteksteistämme voi huomata, että innostuimme tekemään paljon erilaisia asioita: tutkimme kohdeyleisöämme, tuotimme tapahtumia ja julkaisimme sisältöjä. Tämän puolen vuoden touhuilun myötä työllistimme 47 nuorta, julkaisimme 20 sisältökokonaisuutta, tuotimme neljä tapahtumaa ja löysimme lukuisia uusia yhteistyökumppaneita. RARE painoi oman kädenjälkensä tai vähintäänkin hajanaisia sormenjälkiä suomalaisen journalismin kenttään.

 

Kuuden kuukauden pungerrus huipentui Uutisraivaajan finaaliin, jossa hankkeelle myönnettiin 250 000 euroa kehitysrahaa. Rahasumma on valtava, mutta tunteiden tasolla ainakin mulle vielä valtavampi ja syvällisempi asia oli se, millaista uskoa meihin tällaisen meriitin myöntäminen vaatii. Omasta mielestäni tämähän on tietysti maailman tärkein hanke, mutta se, että voiton julkistamisen jälkeen useat arvovaltaiset ihmiset tulivat kättelemään silmät säkenöiden ja kertoen, kuinka hieno juttu tämä on – se antaa tärkeää validaatiota omalle visiolle. Se pistää myös miettimään, että mihin sitä ollaankaan lähdetty.

 

“RARE on olemassa, koska me nuoret haluamme tehdä tästä maailmasta paremman paikan elää. RARE tuo nuoret takaisin journalismin piiriin ja inspiroi muuttamaan maailmaa.” Näillä sanoin kuvailin meitä tuomaristolle yhdessä Hilman kanssa ratkaisevassa pitchauksessa. Oman pään sisällä tuntuu, että näistä asioista ollaan kaukana: Ensin pitää rakentaa kestävä pohja yritykselle, hankkia työtilat, luoda hyvä työyhteisö, budjetoida, rakentaa strategiaa, konsultoida, kysyä, vastata… Tämä on niin valtava asia. Ensimmäiset viikot voiton jälkeen menivät sumussa ja pää velvollisuuksien painamana. Vaikka meillehän on annettu tässä suuri vapaus, jonka myötä voi tehdä valtavia asioita. Vapauden rinnalla kulkee tietysti vastuu, mutta on tässä tietysti muutakin. Kaiken takana on tarve rakentaa parempaa maailmaa ja sen ajatuksen on tärkeä pysyä mukana arkisimmissakin päätöksissä.

 

Purkaessani olojani useiden avantouinnille pyhitettyjen tuntien äärellä alan saada taas kiinni isosta kuvasta kaikkien hoidettavien asioiden takana. Kylmä vesi tyhjentää mielen ja antaa tilaa uudelle. Vahvan yritystoiminnan rakentaminen antaa tilan luomiselle ja luovuudelle. Hyvä johtaja mahdollistaa tilan tekijöille. RARE antaa tilan uusille äänille ja muutosvoimalle. Lopulta kyse on tilan antamisesta, niin ympäristössä kuin pään sisällä. 

 

Mitä seuraavaksi sitten tapahtuu? RARE kokoaa luunsa ja pyrkii tuottamaan innovaatiokilpailun voittajana lisää innovatiivista ajattelua ja toimintaa. Pistämme kelat pyörimään boksin ulkopuolelta jokaisessa ratkaisussa ja pohdimme, miten etenemme askel askeleelta kohti parempaa maailmaa. Vuoden 2020 aikana sukupolvikokemus tulee tarkan suunnittelutyön myötä näkyväksi uutena mediana nuorilta nuorille. 

 

Palkintokukille löytyi säilytyspaikka AirBNB-asunnon naulakosta finaalipäivän juhlinnan jälkeen. KUVA: RARE

 

Kirjoittaja on RAREn luova johtaja Vilma Rimpelä.

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment