Vuoden 2021 Uutisraivaaja-voittajista kolmantena esittäytymisvuorossa on Long Playn algoritmitoimitus.

Long Playn algoritmitoimitus tutkii algoritmien vaikutusta ihmisten arkeen
Algoritmit vaikuttavat elämäämme yhä merkittävämmillä tavoilla, mutta niiden toiminta jää meiltä piiloon. Algoritmit tekevät jo esimerkiksi vakuutuspäätöksiä, avustavat tuomioistuimia, ennustavat rikoksia tietyillä alueilla ja määrittelevät, mitä näemme somefiideissämme. Silti ne ovat mustia laatikoita, joiden sisälle emme voi katsoa. Yrityksillä on tapana pitää algoritmejaan liikesalaisuuksina ja niiden toiminnan avaaminen läpinäkyvästi on hyvin harvinaista.

Joskus on kuitenkin mahdollista päästä algoritmeihin käsiksi tutkimuksen ja journalismin keinojen avulla. Tätä tekee ”algorithmic accountability reporting”, joka on journalismia algoritmien vastuullisuudesta.

Esikuviamme ovat yhdysvaltalaiset Pro Publica (erityisesti sen Machine Bias -projekti) ja The Markup. Tietenkään emme pysty vastaavaan mittakaavaan, mutta Long Playn projektin on tarkoitus avata reittejä suomalaiselle algoritmijournalismille.

Long Play kokeilee tätä pilottiprojektina, algoritmijournalismin pop up -toimituksena. Tässä projektissa journalistit tekevät yhteistyötä datatieteilijöiden kanssa. Neuvonantajina ovat toimineet Matti Nelimarkka Helsingin yliopistosta ja Aleksi Knuutila Oxford Internet Institutesta.

Long Play voitti Uutisraivaaja-kilpailun vuonna 2013. Uutisraivaaja-rahoitus mahdollisti pitkään ja tutkivaan journalismiin keskittyvän verkkojulkaisumme jatkon. Nyt Long Play on jo 8-vuotias, ja julkaissut juuri sadannen pitkän artikkelinsa. Syksyllä toimituksemme täydentyy peräti kahdella erikoistoimituksella, kun Hanna Nikkanen alkaa vetää Ympäristömuutoksen erikoistoimitusta ja Johanna Vehkoo Algoritmitoimitusta.

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment