Vuoden 2021 Uutisraivaaja-voittajien esittelykierroksen päättää Mono No Aware.

Kuinka olisimmekaan voineet koskaan arvata, miten vaikeaa elokuvan kuvaaminen voi olla pandemian aikaan! Mono No Aware on virtuaalitodellisuudessa koettava dokumenttielokuva Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden tyhjentämistä kylistä ja niiden entisistä asukkaista. Elokuvassa katsoja voi käyttäen VR-lasejaan kävellä vapaasti näissä hylätyissä kylissä, tavata entisiä asukkaita ja jopa astua sisään heidän entisiin koteihinsa.

Tiesimme jo alussa, että tämän elokuvan tekemisessä on omat haasteensa. Alueelle on vaikea päästä eikä lupien saaminen ole helppoa. Dokumentin aihe vaatii myös erityistä herkkyyttä ja tarkkuutta. Alun perin tarkoituksena oli, että lähdemme itse kuvaamaan dokumenttia, mutta pandemian pitäessä maailmaa edelleen kynsissään, osoittautui Japaniin matkustaminen mahdottomaksi. Miten siis kuvata teknisesti erittäin haasteellinen dokumentti kokonaan etänä?

Onneksi työskentely paikallisen apulaisohjaajan ja fikserin kanssa on ollut erinomaista. Lopulta myös sopiva kuvausryhmä löytyi, vaikka käyttämäämme tekniikkaa pystyy toteuttamaan vain harva. Zoom on tullut tutuksi, mutta etäisyydestäkin huolimatta tuntuu siltä, että työryhmästä on nivoutumassa tiivis yhteisö.

Valitettavasti itse kuvauksia on jouduttu siirtämään jo lukuisia kertoa Japanin koronatilanteen vuoksi, erityisesti koska kuvattavamme ovat iäkkäitä. Tämä on toisaalta antanut myös aikaa tarkentaa tarinaa ja käsikirjoitusta sekä jatkaa uuden kuvaustekniikkamme testaamista. Erityisesti koska tulemme käyttämään tekniikoita, joita ei ole aiemmin näin käytetty, on ollut tärkeää, että on ollut aikaa keskittyä itse elokuvaan ja sen maailmaan, eikä vain ratkoa teknisiä pulmia.

Samanaikaisesti etänä kuvaaminen on kiehtovaa. Kielimuuri ja tulkin käyttö tuo omat kommervenkkinsä ja luottamus rakentuu hitaammin kuin ehkäpä kasvotusten kohdattaessa. Luottamus onkin tässä produktiossa erityisen tärkeää ja kuvausten siirtyminen on tuonut prosessiin tiettyä rauhoittumista. Olemme onnistuneet löytämään elokuvaa varten upeat kuvattavat, joiden kiinnostavat ja herkät tarinat pääsemme pian kertomaan eteenpäin. Aihe on arka ja olemme erittäin kiitollisia siitä, että he ovat halunneet jakaa tarinansa ja kokemuksensa meidän kanssamme.

Timo Wright, Mono No Aware

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment