Kuvassa RAREn nykyinen tiimi Tehdas 108:n luovassa keskuksessa: tuottaja Jan Huhtanen (vas.), päätoimittaja Orna Ben Lulu, toimitusjohtaja Vilma Rimpelä, tuottaja Atro Lamppu (vas.) ja uusi vahvistus, kumppanuusvastaava ja vastaava tuottaja Vesa Lindström.

Syksyllä 2019 uuden sukupolven mediatalo RARE voitti Uutisraivaajan ja nyt, kaksi vuotta myöhemmin, rahoituskausi on tulossa päätökseensä. Mitä jäi käteen ja mitä seuraavaksi?

Olemme RAREn kanssa päivittäneet kuulumisiamme Uutisraivaajan blogiin nyt kahden vuoden ajan. Viimeisessä postauksessamme haluan jakaa parivuotista matkaamme pähkinänkuoressa ja avata sitä, millä eväillä jatkamme vuoteen 2022 ja siitä eteenpäin.

Toimintamme oli juuri löytänyt jonkinlaista järkevää muotoa, kun rahoitus myönnettiin Uutisraivaaja-kilpailun päätteeksi. Oli rohkea veto, että tuomaristo halusi myöntää yksimielisesti rahoituksen juuri meille, sillä RARE oli todella alkuvaiheessa. Olimme kuitenkin rarelaisten kanssa kovia painamaan hommia ja uskomaan omaan juttuumme, joten onneksemme se välittyi myös heille.

Voiton hetkellä toimitusjohtaja ei tiennyt toimitusjohtajuudesta eikä päätoimittaja tiennyt päätoimittajuudesta. Nyt molemmat ovat puhuneet johtajuudesta sitä opiskeleville. Median tuottajista on tullut kirjoittavia toimittajia, taloushallinnon osaajia, liiketoimintaa ymmärtäviä yrittäjiä ja moninaisuuden ja inklusiivisuuden asiantuntijoita. Henkilökohtaiset matkamme rarelaisina on jo itsessään jotain, mitä ei voi rahassa mitata. Meistä on tullut sellaisia median ja journalismin alan ammattilaisia, joiden kaltaista laajaa osaamista ei tule joka kulmalla vastaan.

Uutisraivaajan aikaan olimme vauvoja, joista on matkan aikana kouliutunut rautaisia ammattilaisia omassa tekemisessään. Jokainen rarelainen on myös joutunut kasvamaan henkisesti yhdessä kohdattujen haasteiden ja ristiriitojen myötä ja nöyrtymään egonsa kanssa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi . 

Jos puhutaan RAREsta meistä tekijöistä irrallisena juttuna, niin se vasta onkin kasvanut. Vuonna 2020 tutkimme vaihtoehtoisia ansaintamalleja  murroksessa olevalla media-alalla. Nyt yritykselle on löydetty järkevä ja sen arvoihin sopiva ansaintalogiikka, ja sen kautta olemme myös päässeet tekemään tosi hienoja projekteja  meidän kanssa arvot jakavien toimijoiden kanssa:

Vuoden 2021 aikana olemme työskennelleet nuorten digitaitojen edistämiseksi yhdessä Digi- ja väestötietoviraston kanssa, jakaneet tietoa kosmetiikkateollisuuden varjopuolista Ylen kanssa tuotetussa lyhytdokumenttisarjassa ja puhuneet historiassa kertomatta jääneistä tarinoista Kansallismuseon Toista maata -näyttelystä inspiroituneena. Tänä syksynä herätimme keskustelua nuoressa yleisössä ilmastonmuokkauksesta Näin pilvet kuolevat -dokumenttiin pohjautuvassa vaikuttavuuskampanjassa ja juuri nyt tuotamme sisältöä journalismin moninaisuuteen ja inklusiivisuuteen liittyen Viestintä ja kehitys -säätiön tukemana. Olemme tavoittaneet kymmeniä tuhansia nuoria, saaneet satoja tuhansia näyttökertoja ja tehneet yhteistyötä vastuullisten somevaikuttajien kanssa.

Yhdenvertaisuuden teemat olivat keskiössä myös ensimmäisessä tutkimushankkeessamme, jonka tuotimme Media-alan tutkimussäätiön tukemana. Tuotimme kaikille vapaasti hyödynnettävän Kenen tietoo? -oppaan, jossa avataan moninaisuuden ja inklusiivisuuden esteitä suomalaisessa journalismissa, mutta tarjotaan myös keinoja asian tilan korjaamiseksi niin yksilöiden kuin toimitusten ja johtoryhmien tasolla. Sosiaalinen kestävyys on ollut yksi näkyvimpiä teemoja RAREn sisällöissä ja kuluvan syksyn aikana pääsemme järjestämään työpajoja ja klubi-illan aiheiden tiimoilta.

Vaikka moni uusi toimija on tullut mukaan tukemaan toimintaamme, niiden löytäminen ja RAREn kehittäminen ylipäätään tähän pisteeseen olisi ollut lähestulkoon mahdotonta ilman Uutisraivaajaa. En halua sanoa, että mahdotonta – mutta lähes mahdotonta. Tästä voimme oppia, että nuoria tekijöitä  kannattaa tukea ja rohkeita vetoja todella tarvitaan jos pyrkimyksenä on muuttaa kokonaista alaa oman tekemisen kautta. Työskentelemme RAREssa mahdollisimman suuren yhteiskunnallisen impaktin eteen, mutta impakti on kulkenut myös meidän läpi. Hyvä seuraa hyvää.

Mitä sitten, kun Säätiön rahoitus päättyy tämän vuoden lopuksi? RARE jatkuu ja löytää uusia muotoja, se on varmaa. Tekemisemme keskiössä tulevat yhä kulkemaan kestävä kehitys ja vastuulliset kumppanuudet. Toivomme, että pääsemme vielä tutkimaan uusia tapoja julkaista sisältöä nuorilta nuorille, tuottaa entistä syväluotaavampaa journalismia ja mahdollistamaan uusien tekijöiden etenemistä journalismin ja media-alalla. RAREn tulonlähteenä jatkuvat kaupalliset yhteistyöt, kuten vaikuttavuuskampanjat ja lyhytdokumentit. Olemme myös hakeneet rahoitusta parille isommalle hankkeelle.

Loppuvuoden aikana tutkimme taas uusia tapoja tuottaa journalismia ja syvennymme esimerkiksi taloudellisen epätasa-arvon teemoihin. Yksilöiden tasolla meitä inspiroi dokumentaarinen video, somen ilmiöt, maailman parantaminen tiedonvälityksen keinoin, kehittyminen ihmisinä, söpöt eläimet ja hyvä musa. Samoja juttuja, mitä pari vuotta sitten. Nyt vaan ollaan vähän viisaampia siitä, miten päästä tavoitteitamme kohti.

 

Me tehdään mitä halutaan, ja se on harvinaislaatuista. Sitä on RARE.

 

Seuraa meidän matkaa Instagramissa, Tiktokissa ja Youtubessa @rareonkova.

 

Kirjoittaja on RARE Median toimitusjohtaja Vilma Rimpelä.

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment