Vuoden 2023 Uutisraivaaja-voittajista ensimmäisenä esittäytyy RAREn Demokraattinen toimitus.

Viime aikoina demokratia on ollut RARE Median tekijöiden mielissä ja olemme pysähtyneet miettimään, mikä on median rooli nuorelle kansalaiselle. Perinteisesti ajatellaan, että median tehtävä on olla riippumaton vallan vahtikoira ja seurata päättäjien toimintaa. Tämä tehtävä on korostunut viime kevään eduskuntavaalien ja sittemmin hallitusneuvotteluiden ja -muodostuksen myötä. Hallituksen edustajat ovat olleet median suurennuslasin alla kohujen saattelemina, sillä välin kun Instagramin monet meemitilit ovat täyttyneet kansanedustajien kasvoista.

Median päätehtävänä usein myös ajatellaan olevan relevantin tiedon tuottaminen, jonka avulla kansalaiset voivat toimia ja vaikuttaa yhteiskunnassa. Usein tässä kontekstissa nousee kysymykset moninaisuudesta ja inkluusiosta sekä siitä, miten journalismin on vaikea tavoittaa nuoria. Viime vuosina me rarelaiset muiden medioiden tavoin olemme päätyneet pohtimaan sitä, kuka mediaa tuottaa ja keille. Olemme myös kysyneet itseltämme, miten voisimme muotoilla nuorille journalismia, joka hyödyntää sosiaalisen median työkaluja yhä kekseliäämmin.

Näistä aineksista on syntynyt RARE Median Demokraattinen toimitus, joka sai Uutisraivaaja-rahoituksen keväällä 2023. Tässä homma pähkinänkuoressa:
1. RARE kysyy nuorilta Instagram-seuraajiltaan juttuideoita.
2. RAREn toimitus valikoi ehdotetuista juttuideoista kiinnostavimmat somessa toteutettaviin yleisöäänestyksiin.
3. Yleisö äänestää suosikkiaiheitaan Instagram Stories -äänestyksissä.
4. RARE tuottaa juttukokonaisuuden eniten ääniä saaneesta aiheesta.
Demokraattisen toimituksen interaktiivinen tapa tuottaa journalismia pyrkii koukuttamaan kuluttajan jo ennen kuin itse juttu on edes julkaistu. Tämä tuottaa uudenlaista sitoutumista tavalla, joka on ominaista nuorille median kuluttajille.

Metodilla haluamme syventää vuorovaikutussuhdetta yleisöömme ja oppia, mikä nuoria median kuluttajia aidosti kiinnostaa. Uskomme, että Demokraattisen toimituksen tapa tuottaa journalismia kasvattaa osallistavuutensa kautta kiinnostusta journalistiseen työhön. Samalla median kuluttajat oppivat ymmärtämään journalismia paremmin ja kasvattavat medialukutaitoa.

Me rarelaiset olemme innoissamme tulevasta syksystä: Median tuottamisen näkökulmasta työmetodi on mehukas ja luvassa on tuttuun tapaan visuaalisesti rikasta somejournalismia. RAREn Demokraattisen toimituksen voit ottaa haltuun Instassa ja Tiktokissa @rareonkova.

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment