Keväällä 2023 Uutisraivaaja-rahoituksen saaneista hankkeista esittelyvuorossa Kaksi maailmaa.

Mitä tapahtuu, kun kaksi toimittajaa ja yksi kirjailija päättävät haastaa tekoälyn? Se selviää Uutisraivaaja-kilpailun voittaneessa hankkeessa, jossa joensuulainen kolmikko Jarovaja-Tiitinen-Yli-Ketola ottaa mittaa Chat GPT:stä, maailman älykkäimmästä keskustelukumppanista. He haastattelevat eri maista Suomeen muuttaneita ihmisiä ja antavat Chat GPT:n tehdä samat haastattelut. Sitten he vertaavat, kumpi osaa tehdä parempia juttuja: ihminen vai kone. Lopputuloksena syntyy oppimateriaalipankki kouluille, jossa nuoret pääsevät pohtimaan tekoälyn mahdollisuuksia ja rajoja sekä tutustumaan monikulttuuriseen Suomeen. Tämä on kokeilu, joka voi muuttaa käsityksesi journalismin tulevaisuudesta.

***

Olemme Kaksi maailmaa, työryhmä, joka haluaa tuoda tekoälyn lähemmäksi nuoria. Meitä kiinnostaa, mitä tekoäly osaa ja mitä se ei osaa, ja miten se vaikuttaa yhteiskuntaan ja ihmisiin. Olemme myös uteliaita kuulemaan, mitä eri maista Suomeen muuttaneet ihmiset ajattelevat tekoälystä ja maahanmuutosta. Siksi olemme päättäneet tehdä jotain, mitä kukaan ei ole tehnyt ennen: haastaa tekoälyn tekemään journalismia. Meillä on apunamme Chat GPT, joka on tekoälysovellus, joka osaa keskustella mistä tahansa aiheesta. Se on niin fiksu, että se voi jopa kirjoittaa omia juttujaan. Me haluamme nähdä, miten hyvin se pärjää verrattuna meihin, ammattitoimittajiin ja kirjailijaan.

Tähän mennessä olemme haastatelleet kymmenen ihmistä, jotka ovat muuttaneet Suomeen eri puolilta maailmaa. He ovat kertoneet meille tarinoitaan, unelmiaan ja haasteitaan. He ovat myös vastanneet Chat GPT:n kysymyksiin, jotka ovat olleet välillä aika yllättäviä. Olemme saaneet kuulla, mitä he ajattelevat Suomesta, suomalaisista ja suomen kielestä. Olemme myös oppineet paljon heidän kotimaistaan, kulttuuristaan ja historiastaan. Olemme kuvanneet heitä ja pyytäneet heitä näyttämään meille kuvia heidän entisestä elämästään. Olemme myös tehneet karttoja ja tietolaatikoita, jotka auttavat ymmärtämään heidän taustaansa paremmin.

Nyt olemme valmiita julkaisemaan juttumme suljetulla verkkosivustolla, jonne vain koululaiset pääsevät. He voivat lukea sekä meidän että Chat GPT:n tekemät jutut ja verrata niitä keskenään. He voivat myös äänestää, kumpi on parempi: ihminen vai kone. Heidän pitää myös perustella, miksi he valitsivat niin. Tämä on tapa oppia kriittistä medialukutaitoa ja tekoälyn toimintaa. He voivat myös esittää kysymyksiä meille tai Chat GPT:lle, jos he haluavat tietää lisää. He voivat myös kertoa, millaisia juttuja he itse haluaisivat tehdä ja mistä aiheista.

Olemme innoissamme, että pääsemme näkemään, mitä nuoret ajattelevat jutuistamme ja tekoälystä. Uskomme, että tämä on tärkeä ja hauska tapa oppia uutta ja herättää keskustelua. Toivomme, että tämä hanke innostaa nuoria olemaan uteliaita, rohkeita ja luovia. Tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä. Me olemme niitä, jotka päättävät, mitä sillä tehdään.

2MA-porukka

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment