2MA-tiimi ennen projektia: Anna Jarovaja, Liisa Yli-Ketola ja Esko-Pekka Tiitinen.

Kaksi maailmaan -hankkeen työryhmä Anna Jarovaja, Liisa Yli-Ketola ja Esko-Pekka Tiitinen kertovat projektinsa etenemisestä. 

Tekoälyyn journalismin osana konkreettisesti pureutuva Kaksi maailmaa -projekti on jo nyt opettanut tekijöitään valtavasti.

Kymmenen henkilöhaastattelua Suomeen eri puolilta maailmaa muuttaneista henkilöistä kertoo, että jokaisen ihmisen kokemus on ainutlaatuinen.

Projektin rakenne

Syötimme tekoälylle, Chat GPT:lle, perustiedot jokaisesta ihmisestä, ja pyysimme sitä tekemään kymmenen kysymystä, jotka lähetettiin sähköpostilla haastateltaville. Heistä jokainen lupautui vastaamaan näihin joko toimittajan haastattelun jälkeen tai ennen sitä.

Kun vastaukset oli saatu, tekoälyä pyydettiin tekemään saamastaan materiaalista lehtijutut. Myös tekoälyn kuvasovellus sai toimittajan ottamat valokuvat, joista sen piti työstää omat versionsa.

Havainnot ja jatkotoimenpiteet

Meitä Chat GPT:n tekstissä hymyilytti tietynlainen kaavamaisuus. Tekstiä siltä syntyi nopeasti, mutta lähes kaikissa jutuissa tyyli oli runollinen ja kliseinen: puhuttiin tuhansien järvien Suomesta, unelmista ja matkasta kohti uutta alkua ja niin edelleen.

Tekoälyn tuottamissa kuvissa esiintyy kauniita, pelihahmojen kaltaisia ihmisiä.

Nyt odotamme innolla, mitä nuoret lukijamme ja katsojamme sanovat opetusmateriaalista. Hehän voivat ihastua tekoälyn kuvien ja juttujen maailmaan. Nuoret pääsevät äänestämään tekoälyn ja journalistin tekemistä otsikoista ja juttujen sujuvuudesta sekä tietenkin myös kuvista.

Lukiolaisilta saamamme palautteen jälkeen korjaamme kokonaisuutta ja sen jälkeen julkaisemme opetusmateriaalin nettisivujen muodossa. Linkkiä on helppo jakaa, ja tällöin tekemämme jutut, kuten tietenkin myös tekoälyllä teettämämme kokonaisuudet, ovat kaikkien saavutettavissa.

Tekijöinä toivomme, että materiaalimme kirvoittaa oppitunneilla runsaasti keskustelua siitä, missä tekoälyä voi käyttää, mitä journalismi tarkoittaa, miksi maahanmuutto on ajankohtainen aihe. Kannustamme nuorta yleisöämme tekemään myös omia juttuja eri tekniikoilla. Journalismissa totuus on tärkeä arvo. Miten tekoäly siihen yhdistyy: toisaalta koneella ei ole ennakkoluuloja, vai onko sittenkin? Ja toistaako sekin stereotypioita eri maiden ihmisistä. Tämä ei ollut meille vain projekti, vaan matka kohti uutta aikakautta. Tekoälyn kirjoittamana se kuuluu näin: ”Se on tarina siitä, miten uteliaisuus ja rohkeus voivat avata ovia uusiin mahdollisuuksiin. Ja se on kutsu kaikille: haastakaa tekoäly, kysykää, tutkikaa ja luokaa yhdessä parempaa journalismia – ja parempaa maailmaa.”

Linkki projektin verkkosivuille: https://2maailmaa.fi/

2MA tiimi projektin jälkeen. Tekijä: Chat GPT.

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment