Jotta ihmiskunta selviytyisi tulevaisuuden haasteista, sirpaleinen tieto ei riitä, vaan tarvitaan kokonaisvaltaista systeemistä ymmärrystä. Vuorovaikutteinen datan visualisointi on mainio työkalu tarvittavan systeemisen ymmärryksen rakentamiseen.

Tämä on yksi Lucifyn kantavia ajatuksia. Mutta mistä se on tullut?

Osittain ainakin Bret Victorilta, joka on keskeisin yksittäinen inspiraatio Lucifylle. Victorilla on hyvin kiehtovia ajatuksia siitä, miten tietokoneiden mahdollistamat vuorovaikutteiset representaatiot ajatuksille voivat toimia ajattelun tukena – jopa mahdollistaen sellaisen uuden ymmärryksen muodostamista, joka ei ilman niitä olisi mahdollista. Victorin mukaan monet tieteen suurista läpimurroista ovat syntyneet juuri uusien representaatioiden seurauksena.

Esimerkkejä sellaisista uusista representaatioista ovat arabialaiset numerot, algebrallinen notaatio, Newtonin notaatiot integraali- ja differentiaalilaskennalle, Feynmanin graafit, alkuaineiden jaksollinen järjestelmä, Bohrin atomimalli ja vektorianalyysin notaatio, joka mahdollisti Maxwellin yhtälöiden kirjoittamisen tiiviiseen muotoon.

Victorin mukaan representaatioiden voima on siinä, että hyödyntävät ihmisen kymmeniätuhansia vuosia sitten kehittyneitä latentteja kognitiivisia taitoja uuteen, abstraktimpaan tarkoitukseen. Näkö on ihmisen aisteista vahvin, ja siitä syystä datan visualisointi on niin tehokas työkalu. Interaktioissa taas voidaan hyödyntää esimerkiksi ihmisten kykyä liittää toisiinsa syitä ja seurauksia.

Toinen keskeinen inspiraatio Lucifylle on Mike Bostock. Bostock on henkilökohtaisesti vienyt datan visualisointia huimasti eteenpäin supersuositulla D3-visualisointikirjastollaan. Toisaalta Bostockin vuoden 2014 OpenVis -konferenssissa esittelemä New York Timesin datatiimin käytössä oleva Preview-työkalu toimi inspiraationa Lucifyn kehitteillä olevalle Minard-kollaboratioalustalle, jonka kehittämiseen Lucifylle myönnettiin äskettäin tukea myös Google Digital News Initiativesta.

Huhtikuussa haimme uutta inspiraatiota Helsingin Noda16– ja Bostonin OpenVis-konferensseista. Yksi voimakas trendi oli linkitetyt grafiikat, joissa yhteen tai useampaan kuvioon liitetyllä interaktiolla voidaan suodattaa muiden kuvioiden näyttämää dataa. Tätä konseptia hyödynsimme alkuvuodesta Valtioneuvoston kanslialle poliittisen päätöksenteon tueksi laatimissamme visualisaatioissa, joista yksi julkaistiin tällä viikolla. Se on myös avointa koodia.

Iloksemme meilläkin on ollut mahdollisuus toimia pienenä inspiraationa muille. Lucifyn Euroopan turvapaikanhakijavirtoja havainnollistava visualisaatio oli vuodenvaihteessa esillä Dublin Science Galleryn TRAUMA-näyttelyssä. Ensi viikolla se nähdään myös Brooklynissä NYCxDesigniin kuuluvassa Transitions: Migration and Travel -näyttelyssä.

Juho Ojala

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment