– Uutisraivaajan myötä oli helppo päästä juttelemaan tärkeiden tyyppien kanssa, sanoo Lucifyn Juho Ojala. – Kannattaa olla rohkea!

Ojala perusti Lucifyn yhdessä Ville Väänäsen kanssa. Alussa tiimin idea ei ollut kovin selvästi määritelty, mutta se kehittyi kilpailun myötä. Niin paljon, että Lucify ylsi jaetulle ykkössijalle viime vuoden Uutisraivaaja-kilpailussa.

– Se, mihin pyritään korkealentoisemmin abstraktilla tasolla, ei ole muuttunut, Ojala sanoo.

Lucify auttaa asiakkaitaan havainnollistamaan suuria määriä dataa vuorovaikutteisten visualisaatioiden avulla.

Lucify jakoi 250 000 euron palkintorahan toimittajille tarkoitetun asiantuntijahakupalvelu Kukan kanssa. Kilpailun voiton jälkeen tiimiin liittyi myös Ville Saarinen. Kaikilla kolmella on tausta ohjelmoinnissa, mutta tiimin poikkitieteellinen osaaminen ulottuu myös muun muassa viestintään ja markkinointiin.

Lucifylla on työn alla Minard-niminen alusta, joka helpottaa visualisaatioiden jakamista. Lucify on myös tehnyt asiakasprojekteja, muun muassa Valtioneuvoston kanslialle. Palvelu sai vastikään 50 000 euron rahoituksen Googlen The Digital News Initiative -innovaatiorahastosta. Haussa on myös Tekes-rahoitusta.

Lucifyn Juho Ojanen (vas.) ja Ville Saarinen.

Lucifyn Juho Ojanen (vas.) ja Ville Saarinen.

Lucifyn Eurooppaan suuntautuvaa maahanmuuttoa havainnollistava datavisualisaatio julkaistiin keväällä useissa kansainvälisissä laatulehdissä. Visualisaatio oli vapaasti käytettävissä Lucifyn verkkosivuilta, mistä sen ensimmäisenä omille sivuilleen poimi Helsingin Sanomien Nyt-liite. Myös englanninkieliset mediat löysivät upotettavan materiaalin itse – ne ainoastaan varmistivat Lucifyltä, että sen verkkosivut kestävät suurten uutistalojen kävijämäärät.

Miltä tuntui nähdä oma tuote Huffington Postin ja The Independentin kaltaisissa medioissa?

– Se avasi sitä, miten media loppujen lopuksi toimii ja millä tavalla mediaan voi luottaa. Mä en usko että kukaan näistä tahoista on hirveesti lähteny verifioimaan tätä. Kun yksi ensin otti sen niin sen jälkeen kaikki muut vaan seurasivat perästä.

Vaikka pohjana on luotettavana pidettävä YK:n data, sitä käsitellään monin tavoin visualisaatiota rakennettaessa. Käytössä on tietysti koodia, minkä lisäksi design-päätökset, kuten värivalinnat, vaikuttavat merkittävästi siihen, miten yleisö tulkitsee lopputulosta.

– Se kyllä myös validoi sen, että mediat ovat valmiita upottamaan jonkun muun sisältöä heidän artikkeleihin. Se ei ole itsestäänselvyys, Saarinen sanoo.

 

Hyvät ideat jalostuvat ahkeralla työllä

Kokemuksena Uutisraivaaja oli hieman erilainen kuin Lucify-tiimi oli odottanut.

– Siinä finalistikaudella oli tosi paljon aktiivista ohjausta, Ojala kertoo. – Kaikki se mentorointi mitä me saatiin oli tosi hyvää. Itkosen Maija [tuomarina alkavalla Uutisraivaaja-kierroksella] oli ihan huippu tyyppi, hän ajoi asioita tosi hyvään suuntaan, terävästi ja tehokkaasti.

Aktiivinen yhteys mentoreihin kannusti tekemään asiat hyvin. Ilman sitä ei ehkä olisi panostanut niin täysillä, Ojala arvelee. Tehokkaat ohjaustapaamiset reilun kuukauden välein pitivät huolen siitä, että tahti pysyi tiiviinä.

Kilpailun tuoma paine oman idean kehittämiseen onkin yksi erinomainen syy osallistua Uutisraivaajaan. Hyvä idea kun ei yksin riitä – onnistuneeseen toteutukseen tarvitaan myös oikeaa asennetta ja sopiva tiimi.

– Kannattaa varautua siihen, että jos pääsee finaaliin, joutuu myös tekemään aika paljon töitä, Ojala sanoo.

Seuraavat haasteet Lucifyllä liittyvät uuden alustan kehittämiseen. Pidemmän päälle tarkoitus on keskittyä kehitteillä olevan Minard-nimistä alustan pyörittämiseen.

– Se auttaa tiimejä tekemään interaktiivisia datavisualisaatioita ja parantaa yhteistyötä eri tahojen välillä. Se auttaa design- ja toteutusvaiheessa, Saarinen kertoo.

Asiakasprojektit ovat olleet Lucifylle hyödyllisiä paitsi väliaikaisena tulonlähteenä, myös kokemuksen vuoksi.

– Kun rakentaa visualisaatioita, on hyvä nähdä, mitkä ovat ne esteet, joita me voimme olla poistamassa, Saarinen sanoo.

Kuten muutkin vanhat Uutisraivaaja-voittajat, myös Lucify-tiimi korostaa käyttäjien kuuntelemista ja palvelun testaamista. Tiimi on keskustellut uutistoimituksissa informaation visualisoinnista vastaavien datadeskien kanssa näiden ongelmista. Ajatuksia on vaihdettu suurten suomalaisten mediatalojen lisäksi muun muassa norjalaisen Amedian ja saksalaisen Der Spiegelin kanssa.

 

“Pitää luottaa itseensä”

Lucifyn alkutaipaleella tiimille vaikeinta oli oman idean muotoilu siten, että muutkin todella ymmärtävät sen. Haasteen selvittämisessä iso apu oli mentori Maija Itkosen rakentava palaute.

– On tosi hyvä kuunnella ihmisiä ja ottaa sitä palautetta vastaan, Ojala sanoo. – Mutta sitten on myös jotain, missä pitää luottaa itseensä ja siihen, että on jotain mitä minä tajuan, mutta muut ei. Ja mitä muita ei ole myöskään ihan helppo saada näkemään. Ihan kaikissa asioissa ei voi lähteä siitä, että jos ei saa muita tajuamaan, niin idean täytyy olla huono. Mutta usein se kuitenkin on, Ojala naurahtaa.

– Ja sitten täytyy olla vielä kriittisempi itse sille idealle, jos kukaan muukaan ei tunnu uskovan, Saarinen täydentää.

Uutisraivaajan anti ei siis ole pelkkä voittoraha, vaan mentorointi ja kontaktit ovat isossa osassa, Ojala summaa. Kokeneiden media-ammattilaisten ja yrittäjien arvokkaita vinkkejä onkin luvassa jälleen tulevalla kilpailukierroksella. Jos harkitset kilpailuun osallistumista, katso Ojalan vinkit alla olevalta videolta!

Uutisraivaajan hakuaika alkaa 19.9.2016 ja päättyy 17.1.2017. Kilpailun finalistit valitaan maaliskuussa 2017 ja voittaja(t) julkistetaan syksyllä 2017.

Uutisraivaajan boot camp -leiri järjestetään 21. – 23.10.2016 Aalto Design Factoryllä Otaniemessä. Lisäinfoa luvassa myöhemmin!

Liity Uutisraivaajan postituslistalle täällä.

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment