Uutisraivaajan viidennen kauden finalistit on valittu. Kuva: Ida Pimenoff

Helsingin Sanomain Säätiön järjestämän Uutisraivaaja-kilpailun voittoa tavoittelee viisi finalistia. Kilpailun tuomaristo valitsi jatkoon etenevät joukkueet perjantaina 22.3. Hakemuksia kilpailun viidennelle kaudelle tuli kaikkiaan 55.

Jatkoon valitut hankkeet kehittävät muun muassa moniäänisyyden mittaamista mediassa, tiedon läpinäkyvyyttä, uusia tapoja käyttää ääntä kerronnan keinona sekä nuoria puhuttelevaa journalismia.

”Finalistien projektien teemat ovat kunnianhimoisia ja vahvasti ajassa kiinni”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.

Finalistit saavat säätiöltä 10 000 euroa siemenrahaa. He kehittävät projekteja eteenpäin seuraavan noin puolen vuoden ajan, ja työssä tukena on kokeneita mentoreita media- ja innovaatiokentältä.

Finalistit ovat:

  • Comcom: Yhteisöalusta verkkosivuille, kuten uutissivustoille. Kokoaa lukijat yhteen chat-alustalle, joka mahdollistaa reaaliaikaisen keskustelun uutisista ja ajankohtaisista aiheista. Tiimiin kuuluvat Tuomo Hopia ja Niko Lehtovirta.
  • Kansalaiskide: Projektissa kehitetään niin sanottujen tietokiteiden käyttöä kansalaistoiminnassa. Tietokide on avoin nettisivu, jonka osallistavaa käyttöä projekti pilotoi osana Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa. Tiimiin kuuluvat Jouni Tuomisto, Kaisa Haverinen, Tarmo Toikkanen, Sonja-Maria Ignatius, Tuukka Hastrup, Anna Tuomainen ja Raimo Muurinen.
  • Moniäänisyysmittari: Mediatalojen tietokantoihin ja arkistoihin perustuvat digitaalinen palvelu, joka avaa, ketkä pääsevät ääneen yhteiskunnallisessa keskustelussa. Uusi sovellus kokoaa tietoa muun muassa haastateltavien sukupuolesta, ammatista ja puolueista. Tiimiin kuuluvat Noora Kettunen, Matleena Ylikoski, Martin Pärtel, Anna Takala, Mikko Hautakangas ja Ninni Ahonen.
  • RARE: Uusi media nuorilta nuorille. Kehitettävään sovellukseen tarkoitus tuottaa audiovisuaalista, journalistista sisältöä, jota on helppo jakaa sosiaalisessa mediassa. Tiimiin kuuluvat Vilma Rimpelä, Hilma Toivonen, Orna Ben Lulu ja Matias Rogers.
  • Voconaut: Paikkatietoon perustuva mobiiliratkaisu, joka tarjoaa mediataloille uusia tapoja hyödyntää lisättyä äänitodellisuutta. Kaupunkimosaiikki-projektissa ajatuksena kehittää syväjournalismin ja tarinoiden kokonaisuutta Helsinkiin. Tiimiin kuuluvat Tommi Mäki, Pinja Mustajoki, Vesa Vänskä ja Henri Paltemaa.

Uutisraivaajan voittaja tai voittajat valitaan loka-marraskuun vaihteessa 2019. Kilpailussa on jaossa 250 000 euroa kehitysrahaa, joka voidaan myöntää yhdelle finalistille tai jakaa useamman joukkueen kesken.

Uutisraivaajan tavoitteena on löytää uusia ideoita, jotka kehittävät tiedonvälitystä tai journalismia. Innovaatiokilpailun ovat aiemmin voittaneet Scoopinion, Long Play, Kuka, Lucify, Frameright ja Tripsteri.

Finalistit kirjoittavat tulevien kuukausien aikana Uutisraivaaja-blogia, jota voi lukea täällä.

Lisätiedot:

Tanja Aitamurto, Uutisraivaaja-kilpailun koordinaattori, 050 3494677, tanja.aitamurto(a)gmail.com

Anna-Mari Hänninen, viestintäkoordinaattori, HS-Säätiö, 050 5466493, anna-mari.hanninen(a)hssaatio.fi

FacebookTwitterInstagram