RARE vei Uutisraivaaja-voiton 2019. Takarivi: Matias Rogers (vas.), Miikka Rekola, Atro Lamppu ja Joona Muistola. Eturivi: Orna Ben Lulu (vas.), Vilma Rimpelä, Hilma Toivonen ja Jan Huhtanen.

Uutisraivaaja-innovaatiokilpailun viides kausi huipentui 23. lokakuuta Helsingin Musiikkitalossa. Päätöstapahtuman lavalla nähtiin kilpailun viisi finalistia ja pääpuhujaksi Isosta-Britanniasta saapunut Alan Rusbridger. Ilta päättyi uuden nuorten media RAREn juhlaan.

Voit katsoa koko tapahtuman tallenteena alta tai Youtubessa.

Ilta alkoi Uutisraivaaja-finalistien esityksillä. Kaikki viisi tiimiä kertoivat, mistä heidän ideassaan on kyse ja mihin suuntaan he haluavat journalismia, media-alaa tai tiedonvälitystä viedä. Mikki vaihtui kädestä toiseen, kun lavalla kävivät vuorotellen Voconaut, RARE, Moniäänisyysmittari, Kansalaiskide ja Comcom.

Illan asiaosuudesta – tai vähintäänkin pisimmästä puheesta – vastasi arvostettu brittijournalisti, Guardianin aiempi päätoimittaja Alan Rusbridger. Rusbridger käsitteli puheessaan tiedonvälityksen muutosta, journalismin merkitystä ja ihmisten valmiutta maksaa uutisista. Esitys tiivistyi otsikkoon ‘Breaking News: Turning trust into a business model’.

Alan Rusbridger kertoi brittilehdistön tilasta.


Tanja Aitamurto juonsi tapahtuman.

Jännitys tiivistyi illan viime hetkiin. Uutisraivaaja-finalisteilla päättyi samalla myös yli puoli vuotta kestänyt innovaatiokilpailun finalistikausi. Sen aikana oli tehty töitä oman projektin eteen ja rakennettu perustuksia tulevaan.

Lopulta Uutisraivaaja-kilpailun koordinaattori Tanja Aitamurto lausui lavalla voittajan nimen: RARE. RARE saa työnsä tueksi 250 000 euroa kehitysrahaa. Tamperelaistaustainen tiimi kehittää uudenlaista mediaa nuorilta nuorille.

Se hetki. RAREn jäsenet saavat tietää Uutisraivaaja-voitosta.

RAREn perustajiin kuuluva Vilma Rimpelä sai pian vastata perinteikkääseen kysymykseen. Miltä nyt tuntuu? ”Epätodelliselta.”

”Puoli vuotta sitten meillä oli vain idea. Nyt tämä on totta ja tulee toteutumaan. Olemme erittäin kiitollisia tästä mahdollisuudesta. Mentoroinnin ja muiden ihmisten tuki on ollut todella tärkeää.”

Uutisraivaaja-kilpailun viidennestä kaudesta kannattaa painaa mieleen myös neljä muuta finalistia. Alla pääset tutustumaan heihin vielä kuvien kautta. Alla myös linkit tiimien kirjoituksiin Uutisraivaaja-blogissa.

Voconaut

Vesa Vänskä (vas.), Essi Ellilä, Tommi Mäki, Pinja Mustajoki ja Henri Paltemaa.

Tutustu Voconautiin: blogit

Moniäänisyysmittari

Matleena Ylikoski (vas.), Martin Pärtel, Anna Takala, Mikko Hautakangas, Ninni Ahonen ja Noora Kettunen.

Tutustu Moniäänisyysmittariin: blogit

Kansalaiskide

Jouni Tuomisto (vas.), Kaisa Haverinen, Tuukka Hastrup ja Sonja-Maria Ignatius.

Tutustu Kansalaiskiteeseen: blogit

Comcom

Niko Lehtovirta ja Tuomo Hopia.

Tutustu Comcomiin: blogit

RARE

Miikka Rekola (vas.), Vilma Rimpelä, Hilma Toivonen, Jan Huhtanen, Matias Rogers, Orna Ben Lulu, Atro Lamppu ja Joona Muistola.

Tutustu RAREen: blogit

 

Kuvat: Matilda Gronow l Teksti: Anna-Mari Hänninen